De Tien: snelste spelers in de Premier League van dit moment
Welke spelers in Engeland gebruiken hun snelheid als extra wapen

De Tien: snelste spelers in de Premier League van dit moment

19-08-2014 10:10

De ideale topspeler bezit een combinatie van technische vaardigheden, voldoende inzicht, een goed loopvermogen, fysieke kracht, een goede motivatie en een hoge topsnelheid. Vandaag richt VoetbalPrimeur zich op dat laatste aspect. Wie zijn momenteel de tien rapste spelers in de Premier League?

10. Gabriel Agbonlahor (Aston Villa)
Deze Engelsman was enkele seizoenen geleden nóg veel sneller dan op dit moment. De aanvaller van Aston Villa kreeg de laatste jaren veelvuldig te maken met blessureleed, wat zijn topsnelheid aanzienlijk deed afnemen. Daar waar de 27-jarige Agbonlahor rond 2010 nog één van de snelste, zo niet de allersnelste was in de Premier League, moet hij het nu stellen met de tiende plek in deze lijst.

9. Nathan Dyer (Swansea City)
Nathan Dyer maakte in 2009 de overstap naar Swansea City. Sindsdien wordt hij gezien als de snelste speler van de club uit Wales. Het gebrek aan fysieke kracht maakt de Engelsman meer dan goed met zijn geweldige acceleratievermogen. De ervaring leert dat zijn tegenstanders regelmatig aan de noodrem moeten trekken om deze rappe rechtspoot af te stoppen. De 26-jarige vleugelspeler beleefde in 2013 het hoogtepunt van zijn carrière, het winnen van de League Cup.

8. Alexis Sanchez (Arsenal)
De van FC Barcelona afkomstige aanvaller staat niet expliciet bekend om zijn snelheid. De Chileen is technisch vaardig, altijd dreigend en heeft een geweldig schot. Dit in combinatie met zijn vlugheid maakt hem tot een complete topspeler, die Arsenal na elf jaar weer aan de landstitel moet helpen.

7. Tiago Ilori (Liverpool)
Tiago Ilori is een centrale verdediger van Liverpool, die afgelopen half jaar medeverantwoordelijk was voor de handhaving van Spaanse laagvlieger Granada CF. Dit jaar wordt hij verhuurd aan Bordeaux. Met zijn watervlugge passen is hij bij uitstek de snelste defensieve kracht in de Premier League. Voorheen speelde de Portugees voor Sporting Lissabon, en brak naar verluidt alle sprintrecords op de trainingen. Zou hij daadwerkelijk de records van Cristiano Ronaldo en Nani uit de boeken gelopen hebben?

6. Daniel Sturridge (Liverpool)
Liverpool is met drie spelers het best vertegenwoordigd in het lijstje van vandaag. Daniel Sturridge acteert al jaren op het hoogste niveau in Engeland. Na Manchester City en Chelsea belandde hij uiteindelijk op Anfield. De 24-jarige aanvaller maakte tot dusver 32 competitietreffers in 44 Premier League-duels voor The Reds. Dit was hem nooit gelukt zonder zijn exceptionele tempoversnellingen.

5. Raheem Sterling (Liverpool)
Liverpool heeft in Raheem Sterling nog een man die wel raad weet met een lange bal. Samen met de eerdergenoemde Daniel Sturridge vormen zij samen de snelste voorhoede in het Engelse topvoetbal. De pas negentienjarige snelheidsduivel debuteerde al ruim twee jaar geleden in het eerst elftal van Liverpool. Mede door zijn slechts 66 kilogram aan lichaamsgewicht weet hij elke defensieve speler in de Premier League te kloppen op snelheid.

4. Aaron Lennon (Tottenham Hotspur)
Aaron Lennon is deze maand begonnen aan zijn tiende seizoen voor Tottenham Hotspur. Als spits van Tottenham ben je met Lennon op de rechterflank verzekerd van voldoende aanvoer vanaf de zijkant. Het feit dat de 27-jarige Engelsman in negen jaar slechts 26 competitietreffers produceerde voor Spurs, geeft aan dat hij zijn directe tegenstander liever buitenom passeert en vervolgens een scherpe voorzet aflevert.

3. Jesus Navas (Manchester City)
We mogen Jesus Navas noteren als snelste Spanjaard in de Premier League. De man die vanaf 2002 voor Sevilla FC speelde, maakte in de zomer van 2013 de overstap naar Manchester City. Deze transfer naar de Engelse grootmacht kwam voor velen als een verrassing. De 35-voudig Spaans international heeft te kampen met chronische heimwee. In zijn periode bij Sevilla brak hij met enige regelmaat trainingskampen buiten Sevilla af omdat ze te ver van zijn thuishaven vandaan zouden zijn. Daarnaast heeft de rechtsbenige buitenspeler last van angstaanvallen en epileptische insulten. Zijn uitermate rappe benen maken zijn mentale zwaktes echter meer dan goed.

2. Theo Walcott (Arsenal)
De grootste verrassing van deze lijst is misschien wel dat Theo Walcott niet op nummer één staat. De vleugelaanvaller van de Noord-Londenaren kende een dramatisch seizoen seizoen, waarin hij slechts dertien keer in actie kwam door een verschrikkelijke knieblessure. Kijkend naar andere gevallen leveren extreem vlugge spelers enige snelheid in na het revalideren van een zware kwetsuur. Hopende voor alle fans van Arsenal dat Theo Walcott hier niet in meegaat, maar dat zal de toekomst moeten uitwijzen.

1. Antonio Valencia (Manchester United)
Antonio Valencia is volgens de FIFA niet alleen de snelste speler van de Premier League, maar ook van alle andere topcompetities in Europa. Zelfs Cristiano Ronaldo, Gareth Bale en Theo Walcott leggen het op snelheid af tegen de 29-jarige Ecuadoriaan volgens de internationale voetbalbond. Hij beschikt over een sprankelende snelheid en is fysiek ook moeilijk te kloppen. Louis van Gaal gebruikte de oorspronkelijke vleugelaanvaller tijdens de voorbereiding van dit seizoen als rechtsback. In het nieuwe systeem van de Nederlandse oefenmeester (3-5-2) zal Valencia de concurrentiestrijd aangaan met Ashley Young. Op snelheid hoeft de 68-voudig international zich in elk geval geen enkele zorgen te maken.