'Mijn insteek is dat we niet gaan 'shoppen' bij Ajax en Feyenoord'
PSV-hoofd: "Een speler ouder dan twaalf jaar opnemen binnen PSV is lastig"

'Mijn insteek is dat we niet gaan 'shoppen' bij Ajax en Feyenoord'

25-09-2014 14:41
9

Art Langeler, hoofd jeugdopleiding van PSV, wil met de voetbalschool van de Brabanders een eigen koers varen. De club uit Eindhoven wil zich blijven meten met de opleidingen van Ajax en Feyenoord en kiest daarbij voor een eigen aanpak. Uit zijn woorden blijkt dat het 'herenakkoord' tussen de traditionele topdrie nog altijd van kracht is.

"Min of meer gedwongen hebben we dit jaar binnen de PSV-jeugdopleiding een keuze gemaakt voor kwaliteit boven grote aantallen in de teams", schrijft Langeler op de officiële webste van PSV. "Eigenlijk is de keuze simpel en bekend bij de meeste opleidingen. Kies je voor grote aantallen in de teams dan is de kans groot dat je een hoop jongens niet voldoende kunt laten spelen, bovendien moet je aan het eind van de rit veel spelers laten afvallen, iets wat we natuurlijk het liefst zo veel mogelijk voorkomen."

"Kies je voor kleinere aantallen dan komt iedereen veel aan het spelen toe, kun je makkelijker doorschuiven - jongere spelers spelen mee met oudere leeftijds-teams - en is de kans groter dat spelers langer in de opleiding blijven. Visionair kiezen we voor de tweede optie, de gedwongenheid komt aan het licht als we kijken naar instroom", legt Langeler uit op het digitale thuis van de club.

"Een speler ouder dan twaalf jaar opnemen binnen PSV is lastig, simpelweg omdat de kwaliteit die gevraagd wordt zeer hoog is. Wil je dit doen dan zitten daar twee grote nadelen aan. Ten eerste kost het veel geld, ten tweede zit de kwaliteit die we zoeken eigenlijk alleen bij Ajax en Feyenoord. Mijn insteek is dat we bij deze clubs niet gaan 'shoppen', zij krijgen een opleiding vergelijkbaar met die van ons en dat is prima", aldus Langeler.