Oranje ontsnapt aan enorme blamage na belangrijke gelijkmaker Huntelaar
Kazachstan droomde lang van ultieme stunt

10-10-2014 22:34
15

Met een benauwde overwinning op Kazachstan heeft het Nederlands elftal de teruggekeerde Guus Hiddink behoed voor een wel heel ongelukkige rentree. Een blamage tegen de nummer 127 van de wereld werd afgewend dankzij goals van Klaas-Jan Huntelaar, Ibrahim Afellay en Robin van Persie: 3-1.

Na het echec van vorige maand tegen Tsjechië (2-1) beloofden de spelers van het Nederlands elftal afgelopen week eendrachtig dat de scherpte terug was. In de eerste helft van de normaal gesproken ongelijke krachtmeting met Kazachstan bleek daar vrij weinig van.

Natuurlijk is het lastig voetballen tegen een ploeg die met elf spelers rond het eigen strafschopgebied verdedigt, maar Oranje tikte de bal zo vaak langzaam en plichtmatig opzij dat de tegenstander alle tijd kreeg positie te kiezen rond het eigen strafschopgebied.

Scherp was ook Bruno Martins Indi niet. De verdediger van FC Porto verpestte vorige maand de rentree van Guus Hiddink met een dekkingsfout en snelle rode kaart tegen Italië. Hij gaf Renat Abdoelin na zeventien minuten alle gelegenheid om de bal na een hoekschop via de onderkant van de lat in het doel te koppen (0-1).

Oranje probeerde de defensie van Kazachstan met goed en verzorgd voetbal te slopen. Dat leverde aanvankelijk slechts enkele kansjes op. Robin van Persie zag een doelpunt terecht wegens buitenspel afgekeurd. Hij kopte een keer in kansrijke positie over en stuitte ook nog eens op doelman Aleksander Mokin. Na 55 minuten koos Hiddink voor een meer opportunistische speelwijze. Hij wisselde Nigel de Jong voor een tweede centrumspits Klaas-Jan Huntelaar.

Pas met de aanvalsleider van Schalke 04 in de gelederen kreeg Oranje de tegenstander aan het wankelen. Huntelaar maakte zich eerst nog druk omdat Van Persie hem niet in kansrijke positie aanspeelde. Het was na 62 minuten wel meteen raak toen de goed spelende Ibrahim Afellay hem wel vond (1-1). Even na de gelijkmaker incasseerde Kazachstan een tweede teleurstelling. Baoerzjan Dzjoltsjijev kreeg een rode kaart voor een snoeiharde overtreding op Afellay.

Diezelfde Afellay voorzag zijn rentree na bijna twee jaar bij Oranje in de 82e minuut met een bevrijdende treffer, die hij mede zo emotioneel vierde omdat hij bij zijn vorige interland in hetzelfde stadion ernstig geblesseerd raakte. Even later bepaalde Van Persie vanaf de strafschopstip de eindstand. (ANP)