Leerling Mourinho had goede meester: Heel veel dingen ontstaan bij Van Gaal

Leerling Mourinho had goede meester: "Heel veel dingen ontstaan bij Van Gaal"

De clash tussen Manchester United en Chelsea is er niet alleen één tussen twee topclubs, maar ook tussen twee toptrainers. Chelsea-manager José Mourinho was bij FC Barcelona de assistent van United-manager Louis van Gaal. In die tijd voetbalden Boudewijn Zenden en Ronald de Boer ook in Camp Nou. "Mourinho heeft zeker een heel goede leermeester gehad én hij was een heel goede leerling."

"Van Gaal heeft heel veel aandacht voor tactiek, maar het is ook wel een persoonlijke trainer", zegt Zenden voor de camera van FOX Sports. "Iemand die geïnteresseerd is in de speler, de persoon zelf, en ook aandacht geeft aan - ik noem maar iets geks -  de gezinssituatie. Dat soort dingen past bij Van Gaal, die gaat wel wat verder dan alleen het voetbalverhaal."

"Ik denk dat Mourinho daar heel veel van geleerd heeft. Mourinho heeft natuurlijk onder Van Gaal zijn vleugels kunnen kijken bij Barcelona, hoe die dat deed", voegt Zenden toe. Hij krijgt daarin bijval van Ronald de Boer. "Hij heeft echt wel zijn oren en ogen open gehouden tijdens zijn periode bij Barcelona, zeker onder Louis. Dat zie ik ook bij Guardiola en mijn broer. Er zijn heel veel dingen en ideeën, die zijn ontstaan bij Van Gaal."

"Dus hij heeft zeker een heel goede leermeester gehad én hij was een heel goede leerling. Ik denk dat hij heel goed kon observeren en in zich opnemen", vervolgt de tweelingbroer van Ajax-trainer Frank de Boer. Wat Zenden ook nog is opgevallen, is dat zowel Van Gaal als Mourinho altijd vóór hun spelers gaan staan.

"Beide trainers zullen niet of nauwelijks een speler in het openbaar aanvallen of zwartmaken", zegt de voormalig international van Oranje. "Het zijn allebei types die het kleedlokaal heilig vinden en ook ervoor willen zorgen dat het hart van zo'n team of club beschermt wordt. De spelers genieten daarvan, die vinden dat geweldig."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s