Van Ajax naar Roemenië: Wie weet wel weer in Nederland in de kijker gespeeld
"De club is minder professioneel dan dat ik gewend was bij Ajax"

Van Ajax naar Roemenië: "Wie weet wel weer in Nederland in de kijker gespeeld"

29-10-2014 09:36

Fons Groenendijk verruilde Ajax afgelopen zomer voor het Roemeense Universitatea Cluj. Dat was op z'n minst een opmerkelijk besluit, maar een keuze had de trainer eigenlijk ook niet.

Groenendijk was al hoofdtrainer bij Willem II en FC Den Bosch toen hij aan de slag ging in de opleiding van Ajax. Eerst bij de A1, later bij Jong. Hij werd gezien als één van de talenten van het Nederlandse trainersgilde, maar met zijn overstap naar Universitatea doet hij nu een flinke stap terug.

In gesprek met Helden verklaart Groenendijk zijn beslissing. "Ik zal heel eerlijk zeggen dat er een tijd is geweest dat ik naar veel Nederlandse club kon, dat was nu niet zo", trapt hij af. "Toen ik vorig seizoen besloot te stoppen bij Jong Ajax, kreeg ik eigenlijk niet heel veel voorstellen. Maar ja, ik wilde wel wat anders."

"Als voetballer heb ik één jaar bij Manchester City gespeeld, het buitenland heeft me altijd wel getrokken", vervolgt Groenendijk, die uiteindelijk via ex-Ajacied George Ogararu bij Cluj terechtkwam. "De club is minder professioneel dan dat ik gewend was bij Ajax. Maar ik mis Ajax in dat opzicht niet, het is juist een uitdaging om het hier voor elkaar te boksen."

Hoelang de trainer nog in Roemenië blijft, weet hij niet. "Ik heb in principe een contract getekend voor één jaar. We hebben twee keer in de 95e minuut verloren en ik weet hoe het in de voetbalwereld kan gaan, het kan zo over zijn. Als ze me vragen langer te blijven, sluit ik die mogelijkheid niet uit. Maar wie weet heb ik me ook wel weer in Nederland in de kijker gespeeld."