In het kort: Atlético morst in ontspoord duel, Jong Oranje 'shopt' in Enschede

09-11-2014 23:28
1

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Atlético morst in bijna ontspoord duel
Atlético Madrid heeft zondag een gevoelige nederlaag geleden in de Spaanse competitie. De titelverdediger verloor met 2-1 van het laaggeklasseerde Real Sociedad en gaf daarmee de tweede plaats prijs in de Primera Divísión. De ploeg van trainer Diego Simeone zakte naar de vierde plaats met 23 punten, vier minder dan koploper Real Madrid.

De Kroatische spits Mario Mandzukic zette de bezoekers uit Madrid nog wel op voorsprong in San Sebastian met een doelpunt in de tiende minuut. Enkele minuten later bracht de Mexicaan Carlos Vela de thuisclub alweer op gelijke hoogte. Imanol Agirretxe beslist het duel in de 83e minuut in het voordeel van Real Sociedad. De scheidsrechter moest regelmatig ingrijpen om de wedstrijd niet te laten ontsporen. Hij trok tien keer geel.

Lokeren blijft klimmen
Lokeren heeft zondagavond in de Belgische Pro League op doelsaldo de derde plaats overgenomen van AA Gent. Dat was te danken aan de ruime zege op het laaggeklasseerde Waasland-Beveren: 3-0. De Zuid-Afrikaan Ayanda Patosi, Nill De Pauw en de Braziliaan Dutra scoorden. Lokeren en Gent hebben 26 punten, vier minder dan koploper Anderlecht.

Standard sluipt naar de top toe. De Luikse ploeg won de topper bij Racing Genk met 2-0 door goals van Paul José Mpoku en Geoffrey Mujangi Bia. Deze besliste het duel pas in de zevende minuut van de blessuretijd. Bij de thuisploeg hielden doelman Marco Bizot en Sandy Walsh de reservebank warm. Standard passeerde Genk op de ranglijst en is nu vijfde met 24 punten maar een wedstrijd minder gespeeld dan de concurrentie.

Sparta stuurt Bjelica weg
Sparta heeft besloten huurling Aleksandar Bjelica terug te sturen naar FC Utrecht. De Rotterdamse club liet zondagavond weten het contract met de twintigjarige verdediger met onmiddellijke ingang te beëindigen. Bjelica weigerde, na een schorsing van drie wedstrijden te hebben uitgezeten wegens zijn rode kaart tegen Telstar, naar Het Kasteel te komen voor het duel vorige week zondag met NEC Nijmegen als hij niet kon rekenen op een basisplaats. Dat schoot Sparta in het verkeerde keelgat.

Van Beek haakt af
Jong Oranje kan donderdag in het oefenduel met Jong Duitsland geen beroep doen op Sven van Beek. De centrumverdediger van Feyenoord heeft zich zondag met bovenbeenklachten afgemeld bij bondscoach Remy Reijnierse. Peet Bijen van FC Twente is als vervanger opgeroepen. De negentienjarige verdediger werd nog nooit eerder voor Jong Oranje geselecteerd. De wedstrijd tussen de beloftenploegen van Duitsland en Nederland wordt donderdag gespeeld in Ingolstad. Aftrap is om 18.00 uur.

Van Wolfswinkel trefzeker
Ricky van Wolfswinkel heeft Saint-Etienne zondag aan een gelijkspel geholpen in het thuisduel met AS Monaco. De spits zorgde na krap een uur spelen voor de 1-1, nadat Lacina Traoré de Monegasken na een kwartier op voorsprong had gezet. Het duel eindigde ook in 1-1.

Monaco, waar Maarten Stekelenburg wederom reservedoelman was, speelde de laatste twintig minuten met tien man nadat Tiemoué Bakayoko zijn tweede gele kaart had gekregen. Saint-Etienne blijft Monaco dankzij het gelijkspel in de stand voor. De ploeg heeft na dertien duels 19 punten en staat zesde. Monaco staat een plek lager met drie punten minder.

Meijers terug bij Achilles
Eric Meijers keert na dit seizoen terug als trainer van Achilles'29. De ploeg uit de Jupiler League en de coach zijn een contract voor drie jaar overeengekomen. Dat heeft Achilles'29 bekendgemaakt.

De 51-jarige trainer wordt in Groesbeek de opvolger van François Gesthuizen, wiens contract niet wordt verlengd. Meijers was eerder al tien jaar hoofdtrainer van de amateurclub, die nu voor het tweede jaar op rij meespeelt bij de profs. Hij verliet Achilles in 2012 om bij Helmond Sport aan de slag te gaan, maar daar werd hij in zijn tweede seizoen ontslagen. Meijers is nu nog coach van JVC Cuijk.

Promes trefzeker
Quincy Promes heeft zijn club Spartak Moskou zondag aan een broodnodige zege op Arsenal Tula geholpen. De international van het Nederlands elftal maakte in de eerst helft de 2-0 en dat bleek ook de uitslag. Het was pas de eerste zege voor Spartak in bijna twee maanden. De formatie is door de matige resultaten slechts middenmoter. Arsenal Tula staat laatste. Promes scoorde na 22 minuten op aangeven van de Zweed Kim Källström. Eerder had de Armeniër Yura Movsisyan de openingstreffer gemaakt.

Anderlecht slaat aanval af

Anderlecht heeft zondag de aanval van AA Gent op de koppositie afgeslagen. De ploeg uit Brussel was op bezoek in de bomvolle Ghelamco Arena met 2-0 te sterk en kroonde zich daarmee tot herfstkampioen van België. Anderlecht leidt halverwege de reguliere competitie met dertig punten uit vijftien duels. Gent staat nog tweede, maar Club Brugge en Lokeren kunnen later op zondag passeren. Hoewel Gent grote delen van de eerste helft het initiatief had ging Anderlecht met een 1-0-voorsprong rusten. Bij de eerste serieuze doelpoging schoot spits Aleksandar Mitrovic in de 42e minuut raak. De gasten controleerden na rust en zagen Ibrahima Conte het duel in de 79e minuut beslissen: 0-2.

Nederlands fans opgepakt in België
Nederlandse voetbalfans zijn zaterdagavond tijdelijk opgepakt in België, omdat ze rond een wedstrijd in Geel van plan waren rellen te schoppen. Ze hadden waarschijnlijk nog een ruzie uit te vechten die was ontstaan na een wedstrijd in Sittard in september, zei de Belgische politie. Fans van Roda JC en Fortuna Sittard waren bij een wedstrijd tussen de Belgische clubs ASV Geel en Eupen. Roda heeft banden met Eupen en Fortuna met Geel.

Agenten hadden er al lucht van gekregen dat Nederlandse supporters elkaar wilden uitdagen en hadden extra mankracht ingezet. Na de wedstrijd moesten de Roda- en Fortuna-fans gescheiden het stadion verlaten. Toch probeerden Roda-aanhangers bij het andere vak te komen en beukten ze tegen de scheidingswand. De politie wist te voorkomen dat de fans met elkaar op de vuist gingen. De aanhangers werden onder begeleiding naar hun bus gebracht.

Lyon rukt op
Olympique Lyon staat voorlopig tweede in de Franse Ligue 1. De ploeg versloeg zondag op eigen veld Guingamp met 3-1 en kwam daardoor op 26 punten. Olympique Marseille leidt in Frankrijk met 28 punten, Paris Saint-Germain heeft 24 punten. Beide ploegen treffen elkaar zondagavond. Lyon dankte de zege met name aan Nabil Fekir die twee keer trefzeker was. Zijn tweede treffer maakte hij drie minuten voor tijd waarmee na een 2-1-ruststand aan alle onzekerheid een einde kwam.

Duur puntenverlies Sevilla
Sevilla heeft zondag verzuimd weer op gelijke hoogte te komen met FC Barcelona in de Spaanse Primera División. De groepsgenoot van Feyenoord in de Europa League kwam op eigen veld niet verder dan 1-1 tegen het laag geklasseerde Levante. Lang zag het er goed uit voor de thuisploeg nadat Vitolo Sevilla na een half uur op voorsprong had gezet. Tien minuten voor tijd kwam Levante, dat op de ranglijst slechts twee ploegen onder zich houdt, door een doelpunt van Victor op gelijke hoogte. Sevilla heeft vier punten achterstand op koploper Real Madrid, dat Barcelona in de stand voor gaat.

Amrabat gevierde man
In de Spaanse competitie heeft Malaga zaterdagavond met 2-1 gewonnen van Eibar. De winnende treffer viel in de negentigste minuut en kwam op naam van aanvaller Nordin Amrabat. De Marokkaanse oud-speler van VVV-Venlo en PSV benutte een strafschop. Malaga handhaafde zich door de krappe zege in de subtop, op 6 punten van koploper Real Madrid. Eibar bleef in de middenmoot. Het duel tussen Celta de Vigo en Granada eindigde zaterdagavond in 0-0.

Kuyt mist pingel
Fenerbahçe boekte zaterdag een nipte overwinning in de Süper Lig. De club uit Istanbul was met 2-1 te sterk voor Caykur Rizespor. Bij een 0-1 achterstand miste Dirk Kuyt een strafschop namens de thuisclub. Pierre Webo zorgde uiteindelijk voor de beslissende treffer. Door de overwinning blijft Fenerbahçe koploper in Turkije, samen met Galatasaray. Gala won zaterdag met 2-1 van Karabukspor en heeft eveneens negentien punten. Wel heeft Fenerbahçe een beter doelsaldo.