FA en FFA weerleggen kritiek van FIFA op WK-bids

Engelse en Australische bonden halen uit: "Het is een grap, het hele proces"

14 november 2014 om 10:28

De FIFA krijgt het flink te verduren sinds het gedeeltelijk openbaar maken van het rapport over de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022. De Engelse en Australische voetbalbonden, die ook meedongen naar die toernooien, wordt verweten dat zij ontoelaatbaar gehandeld hebben, tot grote woede bij de organisaties zelf.

De campagne waarmee de Australische voetbalbond FFA heeft geprobeerd het WK van 2022 binnen te halen is volgens de regels verlopen. Dat zei FFA-baas Frank Lowy vrijdag in een reactie op de aantijgingen in het FIFA-rapport over de toewijzingen van de WK's van 2018 (Rusland) en Qatar (2022). Daarin staan beschuldigingen richting de Engelse en Australische voetbalbond, terwijl de landen die de WK's kregen toebedeeld vrijgepleit worden van dubieuze praktijken.

Australië geeft wel paar fouten toe
"De FFA heeft zijn best gedaan een 'schoon' bid te presenteren'', meldde Lowy. "De financiën zijn continu gecontroleerd, door de overheid en door onafhankelijke externe bureaus.'' Het onderzoek toonde volgens de wereldvoetbalbond aan dat de FFA voetbalprojecten over heel de wereld financieel heeft gesteund, mogelijk in ruil voor stemmen. Zo zou er sprake zijn van een dubieuze betaling aan de CONCACAF, de voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika. De Australische voetbalbond zou daarnaast geprobeerd hebben fondsen, die de regering apart had gezet ter ondersteuning van projecten in Afrika, te besteden in landen waar stemgerechtigden uit het uitvoerend comité van de FIFA vandaan kwamen.

Lowy zei dat Australië door de FIFA was aangemoedigd het voetbal wereldwijd te ondersteunen en erkende dat daarbij misschien verkeerde keuzes zijn gemaakt. "Met name wat betreft een betaling aan het CONCACAF'', erkende Lowy. De twee ton waarmee de FFA de opknapbeurt van een voetbalstadion in Trinidad ondersteunde zouden rechtstreeks in de zakken van voormalig CONCACAF-voorzitter Jack Warner zijn verdwenen, mogelijk om zijn stem te kopen. "Er zijn zaken die we anders hadden moeten aanpakken en we blijven teleurgesteld over onze ervaringen rond het bid.''

'FIFA geen eerlijke organisatie'
Ook in Engeland was men woedend op de inhoud van het rapport, zo bleek donderdag al wel. 's Avonds zei Greg Dyke, de voorzitter van de Engelse voetbalbond FA, dat het allemaal een lachertje is. "Het is een grap, het hele proces", liet hij weten aan de BBC, daaraan toevoegend dat het er 'behoorlijk slecht uitziet voor de FIFA'.

"Hoe het voetbal op dat niveau opereert is verdacht en dat is het al vele jaren. Ik denk niet dat de FIFA een eerlijke organisatie is en ook niet dat het in de achterliggende jaren geweest is", vervolgde Dyke. Donderdag kwam de FIFA met een samenvatting van het rapport, maar volgens onderzoeker Michael Garcia geeft dit niet de juiste afspiegeling van het complete vuistdikke dossier.

"Dat ondermijnt het hele proces", meende Dyke. "Het ziet er slecht uit voor de FIFA als de persoon die het onderzoek deed, zegt dat de rechter zijn werk niet juist weergeeft. Dat is een serieuze zaak voor de FIFA. Het lijkt erop dat de interpretatie van het rapport niet eerlijk is, volgens Garcia zelf."

Lees meer over:

Deel via