In het kort: Rivaldo zet club te koop, bizar geel Messi blijft staan, De Jong terug

In het kort: Rivaldo zet club te koop, bizar geel Messi blijft staan, De Jong terug

03-12-2014 17:30
1

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Rivaldo zet club te koop
Rivaldo wil af van zijn voetbalclub Mogi Mirim Esporte Clube. De voormalige Braziliaanse sterspeler, wereldkampioen in 2002, is via de sociale internetsite Instagram op zoek naar geïnteresseerde kopers. Rivaldo, die het sinds 2008 als voorzitter voor het zeggen heeft bij Mogi, heeft de advertentie in het Engels, Spaans en Portugees geplaatst.

'Wie in voetbal wil investeren kan via het e-mailadres mmecinvest@gmail.com contact opnemen met mijn team'. Rivaldo (42), die in Europa voor onder meer FC Barcelona en AC Milan voetbalde, beloofde aan te blijven totdat de verkoop van de aandelen naar ieders tevredenheid is afgerond en hij zeker weet dat de club een gezonde toekomst tegemoet gaat. Mogi Mirim promoveerde onlangs naar de Braziliaanse tweede divisie.

Bizar geel Messi blijft staan
Het protest dat FC Barcelona heeft aangetekend tegen de gele kaart die Lionel Messi zondag kreeg in de wedstrijd tegen Valencia is afgewezen. De sterspeler kreeg geel wegens tijdrekken nadat hij een plastic waterflesje op zijn hoofd had gekregen. Dat gebeurde in de 94e minuut, toen Messi met zijn ploeggenoten in de buurt van de cornervlag het winnende doelpunt vierde.

Iemand van de medische staf onderzocht de Argentijnse aanvaller, maar die liep even later met de duimen omhoog van het veld af. De scheidsrechter zag boze opzet in het oponthoud. De tuchtcommissie van de Spaanse voetbalbond gaf hem gelijk. Valencia, dat met 1-0 verloor, heeft de jacht geopend op de supporter die het projectiel gooide vanaf de tribune. Bij identificatie is de dader een levenslang stadionverbod in het vooruitzicht gesteld.

Huistra naar Indonesië
Pieter Huistra vertrekt naar Indonesië. De oud-voetballer en voormalig trainer van onder meer FC Groningen en De Graafschap wordt technisch directeur bij de voetbalbond van het land. "Mijn belangrijkste doel is het ontwikkelen van het Indonesische voetbal, speciaal dat van de jeugd", citeert de NOS Huistra op de website Kompas.com.

De Jong terug bij AC Milan
Nigel de Jong is klaar voor zijn rentree bij AC Milan. De dertigjarige middenvelder heeft de groepstraining hervat en kan zondag op bezoek bij Genoa weer meedoen bij de Italiaanse topclub. De Jong miste de laatste wedstrijden van de 'Rossoneri' vanwege een hamstringblessure, waardoor hij afgelopen maand ook al ontbrak tijdens de interlands van het Nederlands elftal tegen Mexico en Letland.

Hersenoperatie AS Roma-verdediger
De Braziliaanse verdediger Leandro Castán heeft woensdag een hersenoperatie ondergaan. Bij de 28-jarige voetballer werd een zogeheten cavernoom van drie centimeter verwijderd, een kluwen van misvormde bloedvaatjes in de hersenen. Die leidden ertoe dat Castán vaak last had van duizeligheid. Pas na grondig onderzoek kwam de oorzaak daarvan aan het licht. Castán moet na de operatie een dag op de intensive care blijven liggen. Daarna kunnen de doktoren meer zeggen over de hersteltermijn, die naar verluidt maanden kan duren.

Albanië stapt naar CAS
De Albanese voetbalbond wil zich niet neerleggen bij de straf van de Europese voetbalbond UEFA voor de ontspoorde EK-kwalificatiewedstrijd tegen Servië. Albanië stapt naar het hoogste sporttribunaal CAS om de reglementaire nederlaag van 3-0 aan te vechten. De wedstrijd in Belgrado werd gestaakt nadat een drone met een vlag van Groot-Albanië het stadion was ingevlogen. Het leidde tot vechtpartijen tussen spelers en toeschouwers.

De UEFA kende Servië een reglementaire zege toe, maar de ploeg van de toenmalige bondscoach Dick Advocaat kreeg ook direct drie punten aftrek. Zowel Servië als Albanië tekende beroep aan. De beroepscommissie van de UEFA bleef dinsdag echter bij de sancties. "Wij zetten de juridische strijd voort'', meldde de Albanese bond woensdag. "We zijn ervan overtuigd dat we recht hebben op de zege.''

Tien duels na aanval op scheids
De Bulgaarse voetbalbond heeft een forse straf uitgedeeld voor het aanvallen van een scheidsrechter. Verdediger Diyan Moldovanov van Lokomotiv Plovdiv moet een schorsing van tien wedstrijden uitzitten vanwege zijn wangedrag zaterdag na het competitieduel met Cherno More (1-1). De 29-jarige Bulgaar sprintte na het laatste fluitsignaal vanaf de bank het veld op om verhaal te halen bij de arbiter. Hij gooide daarbij een flesje naar het hoofd van de scheidsrechter, die de oververhitte verdediger een rode kaart gaf. De Bulgaarse bond besloot hard in te grijpen en Moldovanov voor liefst tien duels te schorsen. Hij kreeg ook twee boetes van in totaal vierduizend euro.

Prosinecki aanvaardt zware klus
De Kroaat Robert Prosinecki is de nieuwe bondscoach van Azerbeidzjan. De voormalig middenvelder van onder meer Barcelona en Real Madrid (45) is door de voetbalbond van het land aangesteld als opvolger van de Duitser Berti Vogts, die in oktober opstapte. Volgens lokale media heeft Prosinecki een contract voor drie jaar ondertekend.

Prosinecki staat voor de zware taak om Azerbeidzjan naar het EK 2016 te leiden. Het land is na vier kwalificatiewedstrijden nog puntloos. De Kroaat was voor het laatst aan de slag bij het Turkse Kayserispor. Daar werd hij eind 2013 ontslagen. Naar verluidt was ook Martin Jol een van de gegadigden om in Bakoe aan de slag te gaan.

Vijf ex-internationals genomineerd
Ronald Koeman, Dennis Bergkamp, Frank de Boer, Phillip Cocu of Giovanni van Bronckhorst: wie is de beste international van Oranje uit de afgelopen 25 jaar? Die vraag stelt de voetbalbond KNVB aan de Nederlandse supporters. Van de speler met de meeste stemmen wordt een bronzen beeld gemaakt, dat een plek krijgt in de eregalerij voor het bondsbureau van de KNVB in Zeist.

Momenteel staan daar al twaalf beelden, met die van oud-bondscoach Rinus Michels als middelpunt. Daaromheen prijken de beelden van de elf internationals die zijn gekozen in het elftal van de eeuw. Ter ere van het 125-jarig bestaan van de KNVB wil de bond deze eregalerij uitbreiden met de beste speler van de laatste 25 jaar.

Pech houdt aan voor Real-middenvelder
Sami Khedira wordt achtervolgd door pech. De middenvelder maakte dinsdag in de bekerwedstrijd tegen Cornellà na rugklachten zijn rentree voor Real Madrid, maar moest vlak na rust van het veld, nadat hij met zijn hoofd tegen dat van tegenstander David Garcia was geknald. Na de 5-0 overwinning werd hij naar het ziekenhuis gebracht. Daar moest hij een nachtje blijven en is een hersenschudding geconstateerd.

AZ moet rentree Berghuis uitstellen
De rentree van Steven Berghuis laat nog even op zich wachten. De aanvaller van AZ zou in november terugkeren, maar is nog niet geheel pijnvrij. Dat meldt het Algemeen Dagblad woensdagochtend. Berghuis brak in september zijn middenvoetsbeentje. In de eerste drie wedstrijden was hij belangrijk voor AZ.

Vitesse niet tegemoet gekomen
Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam laat de verplichte buscombi, bij de bekerwedstrijd tussen Ajax en Vitesse, doorgaan. Vitesse had juist om een versoepeling gevraagd. "De politie heeft ons geadviseerd om vast te houden aan de buscombi", laat een woordvoerder weten aan De Gelderlander. Het duel wordt gespeeld rond de jaarwisseling, Amsterdam vindt de risico's op onder meer vuurwerk te groot.