El Ghazi lokt 'Nederlands' talent naar Eredivisie: De honger wordt groter
"Ik heb ook een Nederlands paspoort"

El Ghazi lokt 'Nederlands' talent naar Eredivisie: "De honger wordt groter"

19-12-2014 15:10
3

Hij werd geboren in Italië, groeide op in Frankrijk en België en droomt van het Nederlands elftal. Het verhaal van Sandy Walsh is bijzonder, maar de verdediger is op de goede weg.

De negentienjarige Walsh woonde nooit in Nederland, maar komt wel uit voor het beloftenelftal van Oranje. "Op jonge leeftijd belandde ik in de jeugd van Anderlecht. Mijn moeder heeft op een gegeven moment het initiatief genomen en in Nederland de KNVB op de hoogte gebracht van mijn bestaan, haha. Sinds mijn veertiende speel ik daardoor voor de vertegenwoordigende elftallen van Oranje", vertelt hij aan het Algemeen Dagblad.

Walsh voelt zich Nederlander. "Absoluut, meer dan Belg. Ik heb ook een Nederlands paspoort. Ik woon in Hasselt, op twintig minuten van Maastricht. Ik steek regelmatig de grens over om in Nederland te kunnen zijn en zo veel mogelijk het Nederlandse gevoel te houden. Mijn opa heeft daar een grote rol in gespeeld. Toen ik jonger was, waren we vaak in Nederland bij mijn grootouders. Daar heb ik ook de nodige EK's en WK's gekeken met mijn opa. Dan zongen we samen het Wilhelmus als Oranje ging spelen. Vier jaar geleden is hij overleden. Ik heb hem beloofd er alles aan te gaan doen om het grote Oranje te bereiken."

De linksback begon de laatste vier wedstrijden van zijn club Racing Genk in de basis en hoefde geen enkel tegendoelpunt te incasseren. Zijn contract loopt over zes maanden echter af. Wellicht is het tijd voor een 'terugkeer' in Nederland. Walsh: "Dat hoor ik steeds vaker. Onlangs had ik over de app contact met Anwar El Ghazi. Hij zei ook dat in Nederland moest komen voetballen. We gaan het zien."

"Als ik de zekerheid krijg dat ik veel ga spelen de komende tijd, dan wil ik hier blijven om me goed door te kunnen ontwikkelen. Als ik mijn contract hier niet verleng, is de kans groot dat ik in de Eredivisie terechtkom. Ik volg de jongens met wie ik speel of speelde bij de beloften van Oranje op de voet. Als ik zie hoe goed jongens als Jorrit Hendrix, Tonny Vilhena en Thomas Haye het doen, wordt de honger naar de Eredivisie alleen maar groter."