In het kort: Pardew stapt officieel over, NOS moet drie aanpassingen doen

In het kort: Pardew stapt officieel over, NOS moet drie aanpassingen doen

02-01-2015 21:33
3

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Pardew nieuwe coach Crystal Palace
Trainer Alan Pardew verruilt Newcastle United zo goed als zeker voor Crystal Palace. Hij zou zaterdag de training van de huidige nummer achttien van de Premier League al leiden. Keith Millen, interim-trainer van Crystal Palace, vertelde vrijdag dat de overgang zo goed als rond is. "Er zijn geen twijfels meer, het duurde alleen een beetje lang. Maar zaterdag leidt hij de training.''

Wedden

Meer odds

Pardew kreeg maandag toestemming van Newcastle United om met Crystal Palace te praten. De werkgever van Tim Krul, Daryl Janmaat, Vurnon Anita en Siem de Jong verlangt wel een afkoopsom voor de oud-voetballer van Crystal Palace, die in 2010 voor acht seizoenen als hoofdtrainer tekende bij Newcastle. The Magpies gaan op dit moment als nummer tien van de Premier League door het leven.

NOS moet drie aanpassingen doen

De NOS moet drie aanpassingen doen in haar afspraken met de Eredivisie over de uitzendrechten van de samenvattingen van het Eredivisie-voetbal. Dat gebeurt op last van het Commissariaat voor de Media, bracht de NOS vrijdag zelf naar buiten. Volgens het Commissariaat had de NOS niet met de Eredivisie mogen afspreken in haar zondagmiddagprogramma aftraptijden van wedstrijden te vermelden en analytici van FOX Sports in NOS Studio Voetbal van naamtitels te voorzien.

Ook had de NOS niet in het contract mogen opnemen dat het op zondagmiddag in een nieuw programma aandacht zal besteden aan de Eredivisie. SBS, dat begin vorig jaar naast de uitzendrechten greep, vroeg het Commissariaat de bieding van de NOS te onderzoeken. De samenvattingen zijn voor drie jaar te zien bij de NOS. De volledige wedstrijden worden uitgezonden door FOX. Er circuleerden verhalen dat de NOS en FOX geheimzinnige deals hadden gesloten. Vorige maand maakte de NOS al bekend welke afspraken zijn gemaakt.

VVV verwelkomt Nijholt
Gianluca Nijholt krijgt van VVV-Venlo de kans om een contract in de wacht te slepen. De verdediger annex middenvelder stond in totaal vijf seizoenen onder contract bij FC Utrecht, maar had bij die club geen uitzicht meer op speeltijd. Nijholt speelde vervolgens voor Almere City en het Russische Amkar Perm.

McClaren strikt Bent
Derby County neemt Darren Bent op huurbasis over van Aston Villa. De club uit het Championship krijgt tot het einde van het seizoen de beschikking over de dertienvoudig international van Engeland, die bij Villa al een paar seizoenen op een zijspoor staat. De dertigjarige Bent kwam eerder dit seizoen op huurbasis uit voor Brighton & Hove Albion. Eerder werkten McClaren en Bent samen bij de Engelse nationale ploeg.

Bayern haalt 'Wunschspieler' Guardiola
Bayern München heeft zich versterkt met Joshua Kimmich. De negentienjarige middenvelder komt per 1 juli 2015 over van VfB Stuttgart. Kimmich komt momenteel op huurbasis uit voor RB Leipzig. Stuttgart heeft de optie die het had op de voetballer gelicht, maar houdt alleen een transfersom over aan Kimmich. Hij zal direct na zijn verblijf in Leipzig de stap naar München maken. Bayern spreekt op de officiële website over het aantrekken van een 'Wunschspieler' van sportief directeur Matthias Sammer en trainer Pep Guardiola. Kimmich werd in 2014 Europees kampioen met Duitsland onder 19. Hij tekent bij Bayern een contract tot 2020.

Oud-VVV'er verlengt bij Saints
Maya Yoshida heeft met Southampton overeenstemming bereikt over een nieuw contract. Dat meldden 'the Saints' vrijdag. De oud-speler van VVV-Venlo heeft zich tot medio 2018 verbonden aan de goed presterende club van trainer Ronald Koeman. De verbintenis van de Japanse verdediger liep aan het eind van dit seizoen af. Yoshida maakte in 2012 de overstap van VVV naar Southampton. In 2,5 jaar tijd kwam hij tot zestig wedstrijden, waarin hij drie keer trefzeker was. De 26-jarige verdediger bereidt zich momenteel met Japan voor op de Azië Cup.

Tegenvaller voor Mali en Bordeaux
Girondins de Bordeaux moet het in de jacht op Europees voetbal de komende vier maanden stellen zonder topscorer Cheick Tidiane Diabaté. De Malinees moet een operatie aan een knie ondergaan. Dat meldt zijn Franse club vrijdag. De 26-jarige Diabaté was dit seizoen al goed voor acht doelpunten in vijftien wedstrijden. Mede daardoor bezet Bordeaux halverwege het seizoen de zesde plaats op de ranglijst. Door de operatie mist Diabaté ook de Afrika Cup. De spits hielp zijn land Mali de afgelopen twee edities van het continentale toernooi aan de derde plaats.

Trio Ajacieden hervat training
Viktor Fischer, Nicolai Boilesen en Davy Klaassen hebben vrijdag hun eerste trainingsarbeid van 2015 verricht. Dat meldt Ajaxshowtime.com. De Deense Ajax-verdediger plaatste vrijdag een foto op Instagram met zijn twee ploeggenoten. Boilesen is herstellende van een blessure die hij opliep in het Champions League-duel met Paris Saint-Germain. Fischer is op de weg terug van een hardnekkige hamstringkwetsuur, die hem al geruime tijd aan de kant houdt. Klaassen ondervindt voor zover bekend geen hinder van fysieke klachten.

Janssen sluit aan bij Willem II
Tim Janssen sluit aan bij Willem II. De transfervrije spits reist met de club mee op trainingskamp. Dat meldt Voetbal International-journalist Dennis van Bergen vrijdag. Janssen, in het verleden speler van clubs als NEC Nijmegen, RKC Waalwijk en FC Eindhoven, zit momenteel zonder club nadat hij vertrok bij het Deense Esbjerg fB.

Swinkels op proef in Oss
Ruud Swinkels traint mee met FC Oss. De 27-jarige doelman zag zijn aflopende contract bij Willem II niet verlengd worden en zit sinds afgelopen zomer zonder werkgever. Omroep Brabant meldt dat de doelman, die met Willem II kampioen van de Jupiler League werd, vrijdag voor het eerst meetraint in Oss. De club uit de eerste divisie ziet Renan Zanelli vertrekken. De van Willem II gehuurde middenvelder kwam slechts vijf keer in actie namens FC Oss.

Hoeness mag weer naar buiten
Uli Hoeness mag na zeven maanden gevangenschap weer naar buiten. De voormalige voorzitter van Bayern München mag overdag buiten de gevangenismuren aan het werk, maar hij moet zich 's avonds weer in zijn cel melden. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van justitie van Beieren aan persbureau DPA laten weten.

Hoeness werd in juni vorig jaar tot 42 maanden cel veroordeeld vanwege belastingontduiking. De bijna 63-jarige oud-prof was met Kerstmis en oudejaarsavond al voorwaardelijk vrij. Zijn oude club Bayern heeft herhaaldelijk verklaard dat Hoeness bij de jeugdafdeling van de club aan de slag zal gaan.

Opvallend ontslag bij gastland
De Spanjaard Andoni Goikoetxea is ruim twee weken voor het begin van de Afrika Cup ontslagen als bondscoach van gastland Equatoriaal-Guinea. De voormalig verdediger is donderdag vertrokken, nadat de bond een nieuwe voorzitter had gekozen. Die bevestigde het ontslag vrijdag, zonder daarbij een reden te noemen. Goikoetxea, die in zijn spelersloopbaan bekend stond als de 'Slager van Bilbao', was de afgelopen twee jaar aan de slag in het Afrikaanse land.

In de voorbereiding op het continentale toernooi presteerde Equatoriaal-Guinea niet al te best. Zo werd in Portugal verloren van vierdedivisionist Villafranquense en het tweede elftal van Benfica. Equatoriaal-Guinea, dat de organisatie van het toernooi overnam van Marokko, begint de Afrika Cup op 17 januari met een duel met Congo.