Ik doe het niet op z'n Nederlands of op z'n Engels, maar op z’n Jimmy’s
"Het is zo'n slecht georganiseerde club, dat je er als beginnend trainer elke dag leert"

"Ik doe het niet op z'n Nederlands of op z'n Engels, maar op z’n Jimmy’s"

18-01-2015 07:59

Jimmy Floyd Hasselbaink maakte als spits furore in het buitenland, als trainer is de Nederlander ook buiten onze landgrenzen begonnen. Via de weg der geleidelijkheid hoopt hij de top te bereiken. Na Royal Antwerp FC, actief in de Belgische tweede klasse, is hij nu hoofdtrainer bij Burton Albian. Een club die actief is op het vierde profniveau van Engeland.

"Antwerpen was de beste keus die ik ooit heb gemaakt. Echt, de allerbeste keuze", zegt Hasselbaink stellig in het Algemeen Dagblad. "Omdat ik er alles zelf moest doen. Het is zo'n slecht georganiseerde club, dat je er als beginnend trainer elke dag leert. Hoe krijg je mensen achter je? Hoe breng je enige structuur aan in een organisatie? Hoe ga je om met een bestuur met een - laten we zeggen - heel andere visie?"

De meeste trainers kiezen eerst voor een rol als assistent-trainer of een aantal jaren als jeugdtrainer. "Behalve door Steve McClaren, met wie ik kort bij Nottingham Forest heb gewerkt, ben ik eerlijk gezegd door niemand gebeld. Jeugdtrainer had ik bij Chelsea misschien wel kunnen worden, maar vandaaruit stroom je niet door naar boven, zoals in Nederland vaak gebeurt. Ik doe het gewoon op mijn manier. Niet op z’n Nederlands of op z’n Engels. Maar op z’n Jimmy’s."

De voormalig spits heeft wel duidelijk voor ogen hoe hij wil zijn als trainer. "Ik ben gedisciplineerd in waar ik in geloof. Ik zit er kort op, probeer spelers te verbeteren, maar ik geloof ook in een bepaalde mate van vrijheid. Als speler heb ik Louis van Gaal meegemaakt. Die zat er heel kort op, en méér dan dat. Die was scherp op elk denkbaar detail. Zo ver ben ik nog niet, kom op zeg. Dat moet in je zitten. Ik ben vastberaden, maar ook flexibel."