In het kort: VVV verslaat Twente, Juve-favoriet kiest voor Canadese miljoenen

In het kort: VVV verslaat Twente, Juve-favoriet kiest voor Canadese miljoenen

19-01-2015 22:47

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Giovinco kiest voor Canadese miljoenen
Sebastian Giovinco maakt de overstap van Juventus naar FC Toronto. De 27-jarige middenvelder is gezwicht voor een lucratief contract bij de club uit Canada. FC Toronto verzekerde zich afgelopen week ook al van de komst van Jozy Altidore. Michael Bradley is al langer actief voor de club die koste wat kost de play-offs van de MLS wil halen. Giovinco kreeg niet veel speeltijd bij Juventus. Hij speelde vijftien interlands voor Italië en stond in de belangstelling van veel Europese clubs.

Algerije vecht zich terug
Algerije rekende maandag in groep C van de Afrika Cup af met Zuid-Afrika (3-1). Thuso Phala bracht Zuid-Afrika nog wel op voorsprong (0-1). Hij bekroonde in de 51e minuut een prachtige aanval met de openingstreffer (1-0). Drie minuten later verzuimde Tokelo Rantie de score vanaf de strafschopstip te verdubbelen. Algerije kwam na ruim een uur op gelijke hoogte door een eigen doelpunt van Thulani Hlatshwayo. Faouzi Ghoulam schoot Algerije na 72 minuten op voorsprong, waarna Islam Slimani de eindstand bepaalde.

VVV verslaat Twente
VVV-Venlo heeft maandagavond de uitwedstrijd bij Jong FC Twente gewonnen (0-1). Abdelaziz Khalouta tekende voor de enige treffer voor de club uit Limburg. VVV-Venlo klom dankzij de zege naar de tiende positie. Jong FC Twente blijft de nummer vijftien van de Jupiler League

Blatter-opponent mist steun
Jérôme Champagne betwijfelt of hij Josep Blatter serieus kan uitdagen tijdens de verkiezingen voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA. Met de deadline van eind deze maand in zicht beschikt de Fransman naar eigen zeggen nog niet over de steun van minimaal vijf nationale bonden.

Zijn kandidatuur wordt ingetrokken als dat zo blijft de komende anderhalve week. "Ik heb het gevoel dat voor veel mensen de winnaar al vaststaat", stelt Champagne. "Misschien vinden bonden het daarom riskant een stem op mij uit te brengen." Niet alleen Champagne wil voorkomen dat de 78-jarige Blatter een vijfde termijn aan zijn regeerperiode mag toevoegen. Ali bin Al-Hussein uit Jordanië en David Ginola willen het ook tegen Blatter opnemen. De verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA zijn voor 29 mei uitgeschreven. Op 29 januari moeten de kandidaten zeker zijn van de steun van vijf nationale bonden.

Setubal ontslaat trainer
Vitoria Setubal heeft maandag afscheid genomen van trainer Domingos Paciencia. De Portugese club, die deze competitie pas elf keer heeft gescoord, verloor zondag voor eigen publiek met 1-3 van Braga en staat nu nog maar drie punten boven de degradatiestreep.

Dat was voldoende reden de 46-jarige coach te ontslaan na een dienstverband van nog geen jaar. Paciencia, die in 2011 Braga naar de finale van de Europa League bracht, kwam in mei over van de Turkse club Kayserispor, waar hij al na twee maanden moest inrukken. Hij was in het verleden ook werkzaam bij Sporting Lissabon en Deportivo La Coruña. Paciencia is de derde oefenmeester die in de hoogste Portugese voetbaldivisie de laan uitvliegt. Gil Vicente en Penafiel wezen hun coach al eerder dit seizoen de deur.

Robben grootste sportpersoonlijkheid
Arjen Robben is uitgeroepen tot Sportpersoonlijkheid van het jaar door de Nederlandse Sport Pers (NSP). De aanvaller van Oranje en Bayern München kreeg de voorkeur boven atlete Dafne Schippers en wielrenner Niki Terpstra. De sportjournalisten prezen niet alleen de prestaties van Robben, maar ook 'zijn rol in de media, zijn internationale impact en zijn centrale aanwezigheid in het onvergetelijke sportjaar'.

Ghana in slotminuut geklopt
Senegal heeft maandag de Afrika Cup geopend met een zege op Ghana. Moussa Sow tekende in blessuretijd voor de winnende treffer in Mongomo (2-1). Ghana kwam na veertien minuten op voorsprong in Equatoriaal-Guinea door een benutte strafschop van André Ayew. Christian Atsu, vorig seizoen nog op huurbasis actief voor Vitesse, was even daarvoor naar de grond gewerkt door doelman Bouna Coundoul. Mame Diouf tekende in de 58e minuut voor de gelijkmaker. De spits van Stoke City was voor rust al bijna succesvol met een spectaculaire omhaal.

Senegal had na de gelijkmaker het betere van het spel, maar wist doelman Brimah Razak ondanks een aantal fraaie mogelijkheden aanvankelijk niet nog een keer te passeren. Sow bezorgde zijn ploeg in de laatste minuut van de blessuretijd alsnog de zege.

De Jong verlengt in Eindhoven
Jean-Paul de Jong is ook volgend seizoen nog trainer van FC Eindhoven. Hij verlengde maandag zijn verbintenis met nog een jaar. De Jong is bezig met zijn tweede seizoen bij de huidige nummer drie van de eerste divisie. Hij leidde FC Eindhoven vorig seizoen naar een zesde eindklassering.

Talent verruilt hoge noorden voor diepe zuiden
MVV heeft zich maandag versterkt met Pascal Huser. De Maastrichtse eerstedivisieclub huurt de negentienjarige aanvaller voor de rest van het seizoen van sc Heerenveen. Daar komt de voormalig jeugdinternational te weinig aan spelen toe in de Friese hoofdmacht. Huser, die in 2012 met Oranje onder 17 Europees kampioen werd, is de eerste aanwinst van MVV deze winter.

Eigenaar brengt Leeds in problemen
Leeds United, grootmacht van weleer, is in de problemen gekomen. Het hoger beroep van Massimo Cellino, die het eigendomsrecht van de Engelse club is ontzegd, is namelijk afgewezen. Hij werd door de organisatie van de Football League niet 'geschikt en betrouwbaar' bevonden. Cellino voldoet niet aan dat profiel omdat hij vorig jaar in zijn vaderland schuldig is bevonden aan belastingontduiking. De omstreden zakenman had eigenlijk vlak voor de jaarwisseling al moeten terugtreden bij Leeds, maar hij kreeg respijt tot de behandeling van zijn beroep. Het bestuur van Leeds reageerde maandag 'verrast en teleurgesteld' op de uitspraak en gaat zich bezinnen op mogelijke andere juridische stappen. (ANP)

Messi, Messi, Messi
Lionel Messi is weer een record rijker. De Argentijnse aanvaller van FC Barcelona tekende op bezoek bij Deportivo La Coruña (0-4) voor drie treffers, daarmee scoorde hij voor de 76ste keer minimaal twee goals in een Spaans competitieduel. Dat zocht Voetbal International uit. Daarmee komt hij op gelijke voet met Telmo Zarra, oud-speler van Athletic Bilbao. Met zijn 22ste hattrick kroop Messi bovendien dichter naar Cristiano Ronaldo toe. De Portugees van Real Madrid is recordhouder met 23 hattricks in de Spaanse competitie.

Mulenga duikt op in China
Jacob Mulenga gaat aan de slag in China. Voetbal International meldt dat de Zambiaanse oud-aanvaller van FC Utrecht een contract heeft getekend bij Shijiazhuang Ever Bright. Daar komt hij volgens het magazine zijn landgenoten Stopilla Sunzu en James Chamanga tegen. Mulenga verruilde FC Utrecht afgelopen zomer voor het Turkse Adana Demirspor. Ondanks acht goals in vijftien duels, besloot de Afrikaan zijn contract te laten ontbinden.

Stadionverbod Vitesse-fans
De supporters van Vitesse die hun toegangskaarten hebben doorverkocht aan PSV-fans voor het Eredivisie-duel van afgelopen zaterdag krijgen een stadionverbod van achttien maanden. Dat meldt De Gelderlander. Op de Oosttribune van het Gelredome ontstond zaterdag een vechtpartij, toen PSV-supporters in het thuisvak juichten bij de PSV-treffer van Adam Maher. Tien PSV-fans werden aangehouden.



'Nederlander' Reza succesvol
De Iraanse voetballers hebben zich maandag als groepswinnaar verzekerd van een plek in de kwartfinales van de Azië Cup. Het team van de Portugese coach Carlos Queiroz won in het Australische Brisbane met 1-0 van de Verenigde Arabische Emiraten en eindigde met de derde zege in de drie duels als eerste in de poule.

Invaller Reza Ghoochannejhad, opgegroeid in Nederland en als voetballer vooral gevormd in Friesland (sc Heerenveen en Cambuur), maakte de enige treffer voor Iran. Hij scoorde in blessuretijd op aangeven van Adranik Teymourian. 'Nijmegenaar' Alireza Jahanbakhsh, als spits in dienst van NEC, had een basisplaats. Hij werd na een klein uur gewisseld. De Verenigde Arabische Emiraten zijn als nummer twee van poule C ook door naar de laatste acht.

Boete voor HSV
Hamburger SV moet een boete van 55.000 euro betalen voor een opmerkelijk incident tijdens de bekerwedstrijd van 29 oktober van het afgelopen jaar tegen Bayern München. In die wedstrijd werd Bayern-aanvaller Franck Ribéry door een fan in het gezicht geslagen met een sjaaltje. De Duitse voetbalbond laat weten dat de boete hoger uitvalt, doordat de fans van HSV zich vaker hebben misdragen.



Baangarantie Redknapp
Harry Redknapp hoeft niet te vrezen voor zijn baan bij Queens Park Rangers. De trainer van de Engelse club, nummer negentien in de Premier League, krijgt steun van het bestuur. "Er zijn veel geruchten geweest over de positie van Redknapp. Ik vond het daarom tijd een einde te maken aan die speculaties zodat iedereen zich kan richten op de komende uitdaging. Ik geloof dat Harry de meest geschikte man is die ons uit deze positie kan halen", zegt voorzitter Tony Fernandes op de officiële website van de club.

'China' investeert in Atlético
Een Chinese zakenman neemt een belang van twintig procent in Atlético Madrid. De club staat op het punt om een deel van de aandelen aan miljardair Wang Jianlin te verkopen, melden Spaanse media. Hij zou hier zo'n veertig miljoen euro voor betalen. Jianlin, topman van vastgoedontwikkelaar Dalian Wanda, is één van de rijkste mensen van China.