West Ham-sensatie kon ook naar Feyenoord: Ik heb die mail zelf gezien
Rotterdammers moeten zich nu tevreden stellen met Everse

West Ham-sensatie kon ook naar Feyenoord: "Ik heb die mail zelf gezien"

27-01-2015 15:55
5

Feyenoord heeft afgelopen zomer de kans laten liggen om de Senegalees Diafra Sakho (25) van FC Metz over te nemen. Dat zegt Jan Everse, oud-speler van Feyenoord. De spits staat inmiddels onder contract bij West Ham United, waar hij een regelrechte sensatie is.

Nog voordat Feyenoord Colin Kazim-Richards vastlegde, werd Sakho aangeboden bij de Rotterdamse club. "Ik heb die mail zelf gezien", aldus Everse tegen VoetbalPrimeur. "Maar daar wordt dan niets mee gedaan. Het ging niet om een topbedrag. Hij was in ieder geval goedkoper dan Bilal Basaçikoglu."

Op dreef in Ligue 2
De van Heerenveen overgenomen speler heeft uiteindelijk rond de drie miljoen euro gekost. Sakho werd half augustus voor 4,3 miljoen euro aan West Ham verkocht. Dat was hoger dan het bedrag waarvoor Feyenoord zaken kon doen, puur omdat de vraagprijs automatisch omhoog schiet als een Engelse club zich meldt.

Sakho was vorig seizoen op dreef bij het Franse Metz, dat hij met twintig doelpunten aan promotie hielp. Hoewel hij door een blessure dit seizoen lang niet alle Premier League-wedstrijden in actie kwam voor West Ham, scoorde Sakho al wel acht keer in veertien wedstrijden (elf keer basis). Bij de fans van West Ham is hij direct uitgegroeid tot publiekslieveling.

Kritiek op Kazim
Feyenoord moet het ondertussen met Kazim-Richards doen, een speler waar Everse allesbehalve enthousiast over is. "Normaal scoort een spits van Feyenoord twintig, dertig keer. Dat is de vorige spitsen John Guidetti en Graziano Pellè gelukt en dat moet ook gewoon kunnen. Je speelt niet in Italië, Spanje of Engeland. Je hebt hier te maken met Nederlandse verdedigers. Dat is een niveautje lager. Overigens heeft Ajax hetzelfde probleem, daar was Suarez de laatste spits die makkelijk scoorde."

"Koelbloedig kun je Kazim niet echt noemen", vervolgt Everse over de Turks-Engelse aanvaller. "Ik zie bovendien heel weinig loopacties. Het is een noodgreep geweest en dat zijn meestal geen goede aankopen. Hij is gekomen omdat Pierre van Hooijdonk hem nog kende van een paar jaar geleden. Maar bij geen enkele Feyenoord-scout stond hij in het boekje. Dan denk ik: dat kan toch niet bij een topclub? Kazim loopt bovendien meer ruzie te maken dan te voetballen. Daar prikken de supporters snel doorheen, hoor."