In het kort: Villarreal treft Barça, Espanyol en Bilbao door, contractnieuws Ajax

In het kort: Villarreal treft Barça, Espanyol en Bilbao door, contractnieuws Ajax

29-01-2015 23:54
6

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Espanyol en Athletic Bilbao door in beker
Espanyol en Athletic Bilbao hebben donderdagavond de halve eindstrijd bereikt in het Spaanse bekertoernooi. Beide ploegen verdedigden een voorsprong in de return met succes. Espanyol verloor in en tegen Sevilla met 1-0, na de thuiswedstrijd met 3-1 te hebben gewonnen. Athletic Bilbao won met 1-0 van Malaga, na 0-0 in de eerste wedstrijd. Espanyol speelt tegen Athletic Bilbao om een plaats in de bekerfinale.

Eerder op de avond verzekerde Villarreal zich van een plaats bij de laatste vier. De nummer zes van de Spaanse competitie versloeg Getafe met 1-0. Het eerste duel had Villarreal met dezelfde cijfers gewonnen. In de halve finales speelt de ploeg van coach Marcelino Garcia Toral tegen Barcelona, dat woensdag Atlético Madrid uitschakelde.

Villarreal in halve finale tegen Barcelona
Villarreal heeft donderdagavond de halve eindstrijd bereikt van het toernooi om de Spaanse beker (Copa del Rey). Ook de tweede wedstrijd tegen Getafe werd met 1-0 gewonnen. Gerard Moreno maakte een kwartier voor tijd de enige treffer in Madrid. De Rus Denis Tsjerisev deed het voorbereidende werk. In de competitie doet Villarreal het dit seizoen ook veel beter dan Getafe. De nummer zes van de ranglijst krijgt in de halve finale te maken met FC Barcelona. De Catalanen schakelden woensdag Atlético Madrid uit.

Nederlander gaat spelen in Denemarken
Hans Mulder speelt de rest van het seizoen voor FC Nordsjaelland. De oud-speler van RKC Waalwijk, Willem II en NEC is afkomstig van het Indiase Delhi Dynamos. "Ik kijk uit naar dit avontuur. Ik hoop dat ik met mijn ervaring van waarde kan zijn voor deze talentvolle spelersgroep, zegt de 27-jarige middenvelder op de website van de nummer vijf van Denemarken.

Guinee overleeft bizarre loting
Het lot heeft de nationale voetbalploeg van Guinee aan een plek in de kwartfinales van de Afrika Cup geholpen. Omdat Guinee in groep D op alle punten gelijk was geëindigd met Mali, moest door loting in een hotel in Malabo donderdag bepaald worden welk land verder mag spelen op het toernooi. Beiden landen speelden al hun groepsduels met 1-1 gelijk, waardoor ze in punten, op doelsaldo en onderling resultaat volledig in evenwicht waren. Voor de derde keer in de historie van de Afrika Cup moest het lot daarom beslissen welk land door mocht gaan. De ploeg van de Franse bondscoach Michel Dussuyer speelt zondag in de kwartfinale tegen Ghana.

Waarschijnlijk tijdelijk Ajax-home
Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, wil op korte termijn een tijdelijk supportershome voor Ajax-fans. Op die manier voorkomt de gemeente ook dat de fans zich op andere plekken in de stad verzamelen, schrijft Het Parool. Van der Laan heeft inmiddels overleg gevoerd met de politie en justitie. Voorlopig kan er nog niet worden begonnen met de bouw van het nieuwe supportershome. De bouw daarvan zou een jaar kunnen gaan duren.

Weer contract voor Ajax-pupil
Ajax blijft maar nieuwe contracten uitdelen. Donderdag werd Elton-Ofoi Acolatse beloond voor zijn ontwikkeling. De negentienjarige buitenspeler staat nu tot medio 2018 onder contract in de Arena. Hij speelt sinds 2003 in de jeugdopleiding. Hij speelde tot nu toe 21 wedstrijden voor Jong Ajax in de Jupiler League. “Ik heb hier hard voor gewerkt. Ik zie dit nieuwe contract als een mooie beloning. Het toont dat Ajax vertrouwen in me heeft en dat we samen plannen hebben voor de komende jaren”, reageert Acolatse op de clubsite.

MOTD blijft bij de BBC
De samenvattingen van de Premier League zijn ook de komende jaren te zien bij de BBC. De Engelse omroep heeft liefst 273 miljoen euro betaald om haar publiek de beelden van de competitie te kunnen blijven tonen. Het nieuwe contract loopt tot en met het seizoen 2018/19. Voor het eerst in jaren leek het erop alsof de BBC in ITV een serieuze concurrent had voor de rechten. Uiteindelijk heeft ITV afgezien van een bieding.

De Leeuw naar Thailand
De Nederlandse aanvaller Melvin de Leeuw vertrekt transfervrij naar Thailand. De 26-jarige oud-speler van onder meer SC Cambuur heeft een contract getekend bij Army United FC, weet VoetbalPrimeur. Hij krijgt een contract voor één seizoen. "Financieel is het zeer interessant voor Melvin", laat zaakwaarnemer Eelco Groen weten. "Het voetbal in Thailand wordt onderschat in Nederland. Er zitten al snel vijftien- of twintigduizend mensen bij een wedstrijd." De Leeuw stond tot eind vorig jaar onder contract bij het Schotse Ross County.

Ribéry uitgeschakeld
Bayern München hervat het voetbalseizoen zonder Franck Ribéry. De Franse aanvaller heeft woensdag tijdens de training een kleine spierscheuring in zijn rechterbovenbeen opgelopen en staat daardoor zeker twee weken aan de kant, zo meldde de Duitse kampioen donderdag. Trainer Pep Guardiola mist in de komende wedstrijden ook de Braziliaanse verdediger Rafinha, die met een enkelblessure kampt.

Schema halve finales beker
Titelverdediger PEC Zwolle neemt het op dinsdag 7 april in de halve finales van de KNVB Beker op tegen FC Twente. Die wedstrijd vindt in Enschede plaats. Een dag later, op woensdag 8 april, staan FC Groningen en Excelsior tegenover elkaar in de Euroborg. Dat heeft de voetbalbond KNVB donderdag bekendgemaakt. De loting van de halve finales werd woensdagavond verricht. Beide halve finales beginnen om 20.45 uur. De eindstrijd is op 3 mei in De Kuip in Rotterdam, aftrap 18.00 uur.

Verdachten FC Utrecht opgepakt
Voor de overval op het kantoor van FC Utrecht zijn woensdagavond drie verdachten aangehouden, meldt het Algemeen Dagblad. Een medewerker werd maandagavond met een wapen bedreigd en kreeg de instructie een geldbedrag uit de kluis te halen. Het zou om enkele tienduizenden euro’s gaan. Wie de drie mannen zijn of wat hun achtergrond is, wilde de politie niet kwijt.

Transfer Portugese WK-ganger
Na een kort en weinig succesvol avontuurtje in Italië heeft Hugo Almeida in Rusland een nieuwe club gevonden. De Portugese spits speelt de rest van dit seizoen voor Kuban Krasnodar, de nummer acht van de Russische competitie. Almeida (30) vertrok eerder deze maand bij Cesena, de Italiaanse club waarvoor hij amper drie maanden had gespeeld. De Portugese international kon de degradatiekandidaat uit de Serie A niet aan de gewenste doelpunten helpen.

007 Huub
Huub Stevens doet er alles aan om VfB Stuttgart op scherp te krijgen voor de tweede seizoenshelft. De ploeg die maar één plaats boven nacompetitieplekken staat, houdt echter alles geheim. Stevens geeft geen antwoord op vragen over de opstelling en traint al dagen besloten. BILD meldt dat 'politieagent' Stevens voorlopig vasthoudt aan deze strategie. De krant heeft dan ook geen enkel idee in welke formatie Stuttgart aan de tweede seizoenshelft gaat beginnen. BILD heeft Stevens inmiddels omgedoopt in '00-Huub', refererend aan de bijnaam van James Bond: 007.

Twente-middenvelder bijna terug
FC Twente kan op korte termijn weer beschikken over Shadrach Eghan. De middenvelder staat sinds oktober aan de kant met een schouderblessure. "Als Eghan groen licht krijgt, mag hij daarna weer volledig belast worden", zegt trainer Alfred Schreuder tegen Voetbal International. "Hij heeft conditioneel al de nodige arbeid verricht, dus ik verwacht dat hij snel wedstrijdminuten kan maken."

Drama RKC-directeur
RKC Waalwijk-directeur Remco Oversier kent een dramatische dag. Zijn auto, met daarin spullen die herinneren aan zijn overleden dochtertje, is gestolen. Op Twitter roept Oversier hulp in. De auto werd gestolen bij de woning van de RKC-directeur in Reusel. Zijn dochter (2) overleed september vorig jaar onverwachts.