'Ajax voorbij gestreefd door clubs als Stoke, Swansea en Southampton'
Verschillen op financieel vlak worden steeds groter

'Ajax voorbij gestreefd door clubs als Stoke, Swansea en Southampton'

17-02-2015 10:21
13

De Nederlandse topclubs zijn niet alleen sportief ver afgezakt in Europa. Ook op financieel vlak verliezen onze vaderlandse toppers steeds meer de aansluiting.

In de Money League, de lijst van Deloitte waar de rijkste clubs in staan, is de rol van Nederland steeds beperkter. Ajax is Nederlands rijkste club met honderd miljoen op de bank en een omzet van bijna 104 miljoen euro, meldt De Telegraaf. De Amsterdammers zijn inmiddels echter al weggeblazen door clubs als Stoke City (117,6 miljoen), Swansea (118 miljoen), Southampton (126,9 miljoen) en West Ham United (137,4 miljoen), die allemaal een hogere omzet hebben.

PSV en Feyenoord, met respectievelijk een begroting van 63,3 miljoen en 47,7 miljoen, staan op nog grotere afstand. Ook de invloed van de Serie A wordt steeds minder groot. Clubs als AS Roma en SSC Napoli kunnen ook niet meer op tegen het geweld uit Engeland, dat vanaf 2016 nog meer geld ontvangt door de onlangs gesloten tv-deal. Real Madrid blijft de club met de hoogste omzet. De Koninklijke zette 549,5 miljoen euro om.