In het kort: Ronaldo neemt fabelachtig record over, ex-vleugelflitser Twente weg

In het kort: Ronaldo neemt fabelachtig record over, ex-vleugelflitser Twente weg

10-03-2015 23:10
9

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Ronaldo neemt fabelachtig record over
Cristiano Ronaldo heeft dinsdagavond een fabelachtig record in handen gekregen door zijn twee doelpunten in het duel tussen Real Madrid en Schalke 04 (3-4). Ondanks de nederlaag en mede dankzij de twee goals van Ronaldo bereikte Real de kwartfinales van de Champions League. Ronaldo heeft nu 78 keer gescoord in Europees verband, twee keer vaker dan Raúl (oud-Real) en Lionel Messi. Daarnaast is Ronaldo nu met zijn goals én assists de meest waardevolle speler in de Champions League.

Ex-vleugelflitser Twente weg bij club
Panathinaikos heeft dinsdag afscheid genomen van Emir Bajrami. Het contract met de voormalige vleugelaanvaller van FC Twente is volgens de Griekse club met instemming van beide partijen met onmiddellijke ingang beëindigd. Bajrami is mede door blessures niet van grote waarde geweest voor Panathinaikos. In Enschede was het spel van de Zweed ook al geen doorslaand succes.

Onveilige situatie Oekraïne 'superzwaar'
De klus van Shakhtar Donetsk ten koste van Bayern München de kwartfinale van de Champions League te bereiken is er niet gemakkelijker op geworden door het ontbreken van drie belangrijke spelers. De Brazilianen Ismaily, Márcio Azevedo en Bernard zijn door blessures niet inzetbaar. Het is bovendien nog onzeker of Mircea Lucescu, de Roemeense trainer van de Oekraïense club, Alex Teixeira kan opstellen. De coach beaamde dat politieke en militaire conflict in Oost-Oekraïne zijn tol eist. Het is moeilijk de selectie van Shakhtar te motiveren. "De situatie is superzwaar voor ons. De spelers kunnen zich er niet voor afsluiten", aldus Lucescu.

Weer problemen HSV
Hamburger SV heeft dinsdag nieuwe tegenslag te verwerken gekregen. Aanvaller Pierre-Michel Lasogga, net hersteld van een spierblessure, viel in een oefenpartijtje van het reserveteam tegen Blau-Weiss Schenefeld al na twee minuten uit. Marcell Jansen, die ook kampt met spierklachten, kreeg op de training een terugslag waardoor hij uit voorzorg meteen stopte. Aanvoerder Rafael van der Vaart, de laatste weken bankzitter bij de degradatiekandidaat, ontbrak door een griepje. Hij sluit woensdag of donderdag aan is de verwachting. HSV speelt zaterdag uit tegen 1899 Hoffenheim.

Bekende scheidsrechter voor Ajax
Ajax krijgt donderdag tijdens de Europese uitwedstrijd tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk te maken met de Kroatische scheidsrechter Ivan Bebek. De Europese voetbalbond UEFA stelde de 37-jarige Kroaat dinsdag aan voor het duel in de achtste finale van de Europa League. Ajax treft Dnjepr in het Olympisch Stadion van Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. Ajax kwam Bebek in Europees verband al drie keer eerder tegen. Met de Kroaat als scheidsrechter verloor de Amsterdamse club in 2009 van Olympique Marseille, een jaar later van Juventus en in 2013 in de Champions League van Celtic. Alle wedstrijden eindigden in 2-1 voor de opponent van Ajax.

AZ legt jeugdexponent vast
AZ heeft overeenstemming bereikt met doelman Nick Olij. De 19-jarige keeper blijft tot 2017 in Alkmaar, meldt de club op de eigen website. Zijn contract liep na dit seizoen af. Olij maakte zijn debuut nog niet voor AZ, maar zit wel bij de eerste selectie. "Met Nick Olij hebben we wederom een zelf opgeleid talent langer aan AZ gebonden", aldus directeur Earnest Stewart. "Hij heeft zich dit seizoen goed staande gehouden in de A-selectie en we zijn tevreden met zijn ontwikkeling. We hopen dat hij de komende jaren kan doorgroeien naar het niveau van AZ 1."

Rayhi in april weer bij Jong PSV
Mohamed Rayhi hoopt begin april weer aan te sluiten bij de selectie van Jong PSV, meldt het Eindhovens Dagblad. Hij maakte in de voorbereiding op het huidige seizoen indruk op trainer Phillip Cocu, maar raakte geblesseerd. Het contract van de twintigjarige aanvaller loopt af, maar hij kan waarschijnlijk wel bij PSV blijven.

Verzorger Roda JC geschorst
Verzorger Norbert Keulen mag voorlopig de wedstrijden van Roda JC alleen vanaf de tribune bekijken. De tuchtcommissie van de KNVB heeft hem dinsdag een schorsing opgelegd van vier wedstrijden. Keulen ging zondag in de fout tijdens de rust van het duel tussen Roda JC en De Graafschap. Hij bedreigde verbaal de vierde official. De schorsing houdt in dat de verzorger zich tijdens de komende vier duels van de eerstedivisieclub uit Kerkrade niet in de kleedkamers, spelerstunnel of technische zone mag bevinden voor en tijdens de wedstrijden. Keulen mag evenmin contact hebben met zijn team.

Ajax-instructies
De fans van Ajax die donderdag aanwezig zijn bij het duel met Dnipro Dnipropetrovsk, moeten alert zijn. Het duel wordt in Kiev gespeeld omdat het daar veiliger is dan in Dnipropetrovsk zelf. Ajax-fans worden door de Nederlandse ambassade en Ajax verzocht om demonstraties te mijden, evenals andere plekken waar grote groepen mensen zich hebben verzameld. Ook het meebrengen van Russische vlaggen is taboe. Omdat de Nederlandse vlag dezelfde kleuren heeft als de Russische, wordt dat eveneens afgeraden, meldt Ajax Life.

Sneer naar Van Gaal
Arsenal-legende Ian Wright begrijpt weinig van Louis van Gaal. De Nederlandse coach besloot afgelopen zomer om Danny Welbeck aan Arsenal te verkopen. Maandagavond maakte uitgerekend Welbeck de winnende treffer in het FA Cup-duel met United. 'Dus Louis Van Gaal. Je zei dat Danny Welbeck niet genoeg scoorde, waarna je Falcao haalde. Dat is uitstekend uitgepakt', aldus de cynische Wright op Twitter.

NEC vroeg kampioen
NEC Nijmegen is hard op weg naar promotie naar de Eredivisie. De Nijmegenaren kunnen zelfs al op maandag 6 april kampioen worden. De voorsprong op nummer twee FC Eindhoven is na maandagavond liefst achttien punten. "Het is een enorm gat. Ik denk dat dit in jaren niet is gebeurd", aldus trainer Ruud Brood in De Telegraaf.

Weer anti-Qatar uitspraken
Qatar moet de organisatie van het WK voetbal van 2022 teruggeven. Dat is de mening van Theo Zwanziger, voormalig voorzitter van de Duitse voetbalbond en sinds 2011 lid van het uitvoerend comité van de FIFA. "De beste oplossing is om niet in Qatar te spelen en deze verkeerde toewijzing recht te zetten", zei Zwanziger op de Duitse radio. "Dit land is om tal van redenen niet geschikt om zo'n groot toernooi te organiseren. Het beste zou zijn om Qatar de organisatie af te pakken, maar dat kan alleen als het rapport voldoende bewijs geeft dat de ethische regels zijn geschonden."