In het kort: Sneijder op nummer 112, Odegaard jongste ooit, Bale goed

In het kort: Sneijder op nummer 112, Odegaard jongste ooit, Bale goed

28-03-2015 20:21
2

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Sneijder op nummer 112
Wesley Sneijder evenaart zaterdag Frank de Boer als nummer twee op de lijst van recordinternationals in het Nederlands elftal. De dertigjarige Utrechter speelt in Amsterdam tegen Turkije zijn 112e interland, evenveel als De Boer. Sneijder heeft alleen Edwin van der Sar (130 caps) nog voor zich. De huidige spelmaker van Galatasaray maakte op 30 april 2003 tegen Portugal (1-1) zijn debuut in Oranje. Sneijder tekende voor 28 doelpunten in de 111 interlands die hij heeft gespeeld. De oud-Ajacied verdrong eind vorig jaar Rafael van der Vaart van de derde plaats op de lijst van recordinternationals. Van der Vaart, die al meer dan een jaar geen deel uitmaakt van Oranje, heeft 109 interlands gespeeld.

Bale helpt ontketend Wales
De voetballers van Israël hebben zaterdag na drie overwinningen op rij voor het eerst puntenverlies geleden in het EK-kwalificatietoernooi. Ze verloren in Haifa van Wales (0-3). Aarom Ramsey en Gareth Bale (2) tekenden voor de doelpunten van de nieuwe koploper van groep B. Israël eindigde met tien man omdat Eitan Tibi na 51 minuten een tweede gele kaart kreeg. Wales heeft twee punten meer dan Israël, dat wel een wedstrijd minder heeft gespeeld. België en Cyprus, de nummers vier en drie van de poule, spelen zaterdagavond nog tegen elkaar.

Kroatië blijft in de jacht op ticket
Kroatië heeft zaterdag in de jacht op een ticket voor het EK voetbal van volgend jaar geen fout gemaakt. De koploper in groep H won in de eigen hoofdstad Zagreb met 5-1 van Noorwegen, de nummer drie uit de groep. Marcelo Brozovic zette de Kroaten na een half uur op 1-0, waarna Ivan Perisic en Ivica Olic de score na rust verder opvoerden. Tarik Elyounoussi miste vervolgens nog een strafschop voor de Noren, waar de pas 16-jarige Martin Ödegaard voor het eerst in de basis begon. De aanvaller van Real Madrid is nu de jongste speler ooit die aan de aftrap van een EK-kwalificatieduel stond.

Nadat de Kroaten een kwartier voor tijd verdediger Vedran Corluka met rood kwijtraakten, kwam Noorwegen dankzij Alexander Tettey nog terug tot 3-1, maar in het slot scoorde het gastland nog twee keer. Kroatië heeft na vijf duels dertien punten. Italië kan zaterdagavond op gelijke hoogte komen, als het in Sofia van Bulgarije wint.

Odegaard jongste ooit
Martin Odegaard heeft zaterdag tijdens het duel tussen Noorwegen en Kroatië in Zagreb opnieuw geschiedenis geschreven. Hij is met een leeftijd van 16 jaar en 101 dagen oud de jongste basisspeler ooit in een kwalificatieduel voor het EK. De speler van Real Madrid was al de jongste invaller in een EK-kwalificatieduel. Het Noorse megatalent was 15 jaar en 300 dagen oud toen hij mocht invallen tegen Bulgarije.

Debuut voor Lukoki en Botaka
Jody Lukoki en Jordan Botaka hebben hun eerste wedstrijd met de nationale ploeg van Congo verloren. Ze gingen in de Verenigde Arabische Emiraten onderuit in een vriendschappelijke duel met Irak (2-1). Lukoki, uitkomend voor PEC Zwolle, was betrokken bij het enige doelpunt van zijn ploeg in Sjarjah. Dieumerci Ndongala verdiende een strafschop nadat hij door de in de basisformatie begonnen rechtsbuiten was aangespeeld. Aanvaller Botaka van Excelsior debuteerde als invaller voor Congo. Abel Tamata van PSV kreeg geen speeltijd.

Weer nieuwe club voor voormalig toptalent
Freddy Adu speelt vanaf heden voor KuPS uit Finland. De 25-jarige spits stond in het verleden te boek als de 'nieuwe Pelé', maar heeft het hoge verwachtingspatroon nooit kunnen waarmaken. Hij tekende bij de Finnen een contract voor een heel jaar. Het wordt alweer de elfde club voor het voormalige toptalent. Hij liep in een eerder stadium ook kort op proef mee bij AZ.

Engelse uittocht
De Engelse bondscoach Roy Hodgson mist dinsdag in de vriendschappelijke interland tegen Italië vier belangrijke krachten. Aanvallers Danny Welbeck en Raheem Sterling, vrijdag nog uitblinkers in het EK-kwalificatieduel met Litouwen (4-0), zijn er in Turijn vanwege blessures niet bij. Ook James Milner en Leighton Baines komen niet in actie. Hodgson heeft alleen Ryan Bertrand als extra kracht opgeroepen voor de oefenwedstrijd, waardoor hij dinsdag over een selectie van slechts zeventien voetballers beschikt. Bertrand maakt dit seizoen onder trainer Ronald Koeman een uitstekende ontwikkeling door bij Southampton.

Protest na brandwonden
De Russische voetbalbond heeft bij de Europese bond UEFA een protest ingediend tegen de gang van zaken rond het EK-kwalificatieduel met Montenegro. Doelman Igor Akinfeev kreeg vrijdag in de eerste minuut van de wedstrijd een vuurpijl tegen zijn achterhoofd en moest met brandwonden naar het ziekenhuis worden gebracht. Het duel werd hervat, maar moest na onrust op de tribunes in de 66e minuut toch worden gestaakt. De Russen vinden echter dat dit al had moeten gebeuren na het incident met doelman Akinfeev. "Het is jammer dat de fans in Montenegro deze wedstrijd hebben verpest. Maar deze wedstrijd had meteen stilgelegd moeten worden. We hebben een protest ingediend'', aldus Nikolai Tostich, de voorzitter van de Russische bond. "Ik ga ervan uit dat de UEFA een objectieve en eerlijke beslissing over het duel neemt."

Kluivert begint bij Curaçao met zege
Patrick Kluivert is de lange route naar het WK van 2018 met Curaçao begonnen met een overwinning. De voetbalploeg van het Antilliaanse eiland won vrijdagavond tegen Montserrat met 2-1. Kluivert werd begin deze maand officieel aangesteld als adviseur van het nationale elftal, maar zat in Willemstad ook als coach op de bank. Dinsdag volgt de return op Montserrat. De winnaar gaat naar de tweede ronde, waarin Cuba wacht voor een tweeluik in juni.

Oranje niet tegen Alba
Spanje moet het dinsdag in de oefeninterland tegen het Nederlands elftal stellen zonder Jordi Alba. De linksback van FC Barcelona viel vrijdag in de gewonnen EK-kwalificatiewedstrijd tegen Oekraïne (1-0) geblesseerd uit. In overleg met de medische staf van diens club heeft bondscoach Vicente Del Bosque besloten om Alba vervroegd terug te sturen naar Catalonië. De 26-jarige verdediger verliet tien minuten voor tijd het veld en werd afgelost door Juan Bernat van Bayern München. Del Bosque kan dinsdag in de Amsterdam Arena ook niet beschikken over zijn geblesseerde spits Diego Costa. De topschutter van Chelsea werd tegen Oekraïne vervangen door Alvaro Morata, die in Sevilla het enige doelpunt maakte.