EK-kwalificatieduel Russen loopt volledig uit de hand en is gestaakt
Lot nu in handen van UEFA

28-03-2015 08:27

De EK-kwalificatiewedstrijd tussen Montenegro en Rusland is vrijdag na 66 minuten gestaakt. De Russische voetballers stapten van het veld in Podgorica nadat supporters van het gastland opnieuw met vuurwerk hadden gegooid.

Het duel was na amper een halve minuut spelen ook al stilgelegd, omdat doelman Igor Akinfeeev op zijn achterhoofd was geraakt door een vuurpijl die vanuit het publiek was afgestoken. De Russische keeper keerde na een afkoelingsperiode van een half uur niet meer terug op het veld. Akinfeev werd met brandwonden naar het ziekenhuis gebracht.

Vlak nadat Rusland in de 66e minuut een strafschop had gemist via aanvoerder Roman Shirokov, ging het opnieuw mis in Podgorica. Supporters gooiden allerlei voorwerpen op het veld, waarna de Russen er genoeg van hadden. Het leidde tot het nodige tumult op het veld met ruziënde spelers. De wedstrijd werd definitief gestaakt door de Duitse scheidsrechter Deniz Aytekin. Het stond op dat moment nog 0-0. De UEFA moet beslissen wat er met de wedstrijd gaat gebeuren.

Niet de eerste keer
Het is al de tweede keer dat een wedstrijd in de huidige EK-kwalificatiereeks wordt gestaakt. Op 14 oktober vorig jaar ging het in Belgrado mis tijdens het beladen duel tussen Servië en Albanië. Nadat een drone het stadion was ingevlogen met daaronder een vlag van Groot Albanië, ging het volledig mis.

Spelers gingen met elkaar op de vuist en enkele supporters renden het veld op. De Albanezen wilden vervolgens niet verder voetballen. De UEFA kende Servië een reglementaire zege van 3-0 toe, maar bestrafte de ploeg van de toenmalige bondscoach Dick Advocaat tevens met drie punten aftrek. Beide landen kregen ook een boete van honderdduizend euro. (ANP)