De Boer en spelers pijnigen Ajax-supporters: de harde cijfers
VoetbalPrimeur zet statistieken op een rij

De Boer en spelers pijnigen Ajax-supporters: de harde cijfers

22-04-2015 06:30
24

Het spel van Ajax is dit seizoen niet om aan te gluren, daar is iedereen het wel over eens. Meer nog dan goede resultaten willen de supporters in de Arena mooi voetbal zien, en juist daar schort het aan. VoetbalPrimeur zet de cijfers op een rij.

Ajax sleept zich naar het einde van het seizoen en lichtpuntjes zijn er nauwelijks meer te bekennen, wat deze week leidde tot de woede-uitbarsting van Frank de Boer. De trainer krijgt zijn ploeg niet meer aan de praat. Het spel van de Amsterdammers oogt stroperig, de spelers zien de ruimtes niet en het resultaat is een achterban die week in week uit teleurgesteld het stadion uitloopt.

In het huidige Eredivisie-seizoen verloor Ajax 'maar' vier keer, in twee blokjes van twee: PSV-thuis, FC Groningen-uit in augustus en Vitesse-uit en AZ-thuis in februari. In drie van die nederlagen kwam de ploeg niet tot scoren. Dat gebeurde dit seizoen in totaal zes keer. Alleen in 61/62 (zeven) en 64/65 (negen) gebeurde dat vaker. De Ajax-fans dropen in de Arena drie keer af met een doelpuntloos gelijkspel, waaronder afgelopen weekend tegen laagvlieger NAC Breda.

Het gebrek aan doelpunten is een doorn in het oog én iets wat men niet gewend is in Amsterdam. Vooral in de Arena valt Ajax stil. Het gemiddeld aantal doelpunten in eigen huis ligt dit seizoen aanmerkelijk lager dan in de voorgaande jaren onder De Boer, toen Ajax vier keer op rij landskampioen werd. Het verschil met het laatste volledige seizoen onder Martin Jol (09/10) is tekenend. Jol werd verweten niet volgens de Ajax-school te denken en te handelen, maar zijn ploeg scoorde gemiddeld één doelpunt per thuiswedstrijd meer dan die van De Boer. 

Eén van de oorzaken van dat lage doelpuntengemiddelde is de grote moeite die Ajax heeft met het creëren van kansen. Sinds de winterstop kregen de Amsterdammers 114 kansen. Een ultralaag aantal in vergelijking met degradant (!) FC Dordrecht, dat 116 keer gevaarlijk opdook voor het vijandelijke doel. Ter vergelijking: PSV creëerde 231 kansen sinds de winterstop.

Na de competitiehervatting is het sowieso huilen met de pet op. Ajax dacht de aanval op PSV te openen, maar kwam door het matige aanvalsspel niet in de buurt. In de zeven thuiswedstrijden na de winterstop scoorde Ajax één keer vaker meer dan twee goals (thuis tegen FC Twente, 4-2). In de negen competitieduels vóór de winterstop maakte de thuisclub één keer geen twee goals of meer. PSV was in het eigen Philips Stadion goed voor gemiddeld 2,93 goals en er werd geen enkele keer niet gescoord.

Ging er dan helemaal niets goed bij Ajax dit seizoen? Nee, dat niet. De Amsterdammers zijn inmiddels alweer tien wedstrijden op rij ongeslagen en hebben met nog drie duels voor de boeg bijna hetzelfde puntenaantal als in de voorgaande seizoenen.

De tweede plek in de Eredivisie is bovendien vrijwel zeker en dus wacht een uitdaging in de voorronde van de Champions League. Dat kan echter niet verhullen dat het seizoen van Ajax als mislukt de prullenbak ingaat. De resultaten moeten beter, maar de fans willen vooral meer vermaakt worden.