'Van der Gijp gaf ineens extra gas, zat als een soort Fidel Castro te oreren'
Boek over VI komt dinsdag uit

'Van der Gijp gaf ineens extra gas, zat als een soort Fidel Castro te oreren'

12-05-2015 12:24

De ruzie tussen Johan Derksen en René van der Gijp hing vorige zomer als een sluier over het tv-programma Voetbal International. Michel van Egmond, eindredacteur van het programma en schrijver van het boek Topshow, benadrukt dat alles echt was.

"Natuurlijk was de ruzie tussen René en Johan niet geacteerd. Denk je werkelijk dat je, met deze types, zoiets kunt ensceneren?", zegt hij dinsdag, de dag dat het boek uitkomt, in het Algemeen Dagblad. "Johan was in die periode doodop. RTL kneep hem behoorlijk uit. Als er ergens een bal rolde, zat hij te wauwelen. Zo'n avondje Europa League kost je vijf uur, hoor. Dat speelde een rol in het conflict."

"Over de deelname van Nederland aan het WK waren ze aan tafel van meet af aan negatief. Maar - en dat vergeet iedereen - dat waren we allemaal. Toen Nederland verder in het toernooi kwam, ontstond er een afstand tussen VI en de publieke opinie. Dat was nieuw. Bovendien namen de onderlinge ergernissen zichtbaar toe", beschrijft Van Egmond.

"René gaf ineens extra gas, zat soms twintig minuten als een soort Fidel Castro te oreren. Daar kon Johan weer niet tegen. En alleen al Johan heeft in vijftig jaar zo godsgruwelijk veel mensen beledigd, dat de buitenwacht alles handenwrijvend gadesloeg", aldus Van Egmond, die Louis van Gaal vroeg het nawoord te schrijven. "Ongecensureerd, hij mocht zeggen wat hij wilde. Hij bedankte. Met de toevoeging dat hij het 'een vrij belachelijk voorstel' vond."