Snoeiharde uithaal naar Ajax: 'Een mijnenveld, het tart elke beschrijving'
David Endt was meer dan dertig jaar in verschillende functies werkzaam bij Ajax. Op 13 juni 2013 kwam daar een abrupt einde aan, tijdens de woelige periode van de 'fluwelen revolutie' onder Johan Cruijff en dat zit hem dwars.
Endt doet in gesprek met Sportknowxl een boekje open over de gang van zaken in Amsterdam. "De methodes die zijn gebruikt om die zogenaamde revolutie tot stand te brengen… Dat kan gewoon echt niet. Ik neem de woorden 'fluwelen revolutie' dan ook niet in de mond. Dat is een bedachte term om een beetje sympathie op te wekken, maar het was een mijnenveld", verhaalt de oud-perschef en – teammanager.
"Neem bijvoorbeeld de manier waarop Danny Blind is beschimpt en beschadigd en er zijn meerdere andere gevallen. Onze clubarts heeft uiteindelijk zelf de beslissing genomen om op te stappen, maar ook hij is beschadigd. Het ging om macht en de manier waarop die werd verkregen, tart echt elke beschrijving."
Endt vindt dat de ziel van Ajax is beschadigd. "Als je het hakblok klaarzet, is dat eigenlijk ook een diskwalificatie van je eigen vermogen. Ik wilde mijn onafhankelijkheid niet verliezen. Misschien merkten ze dat ik niet naar de pijpen van welke persoon dan ook wilde dansen, dat ik autonoom wilde blijven denken. Wanneer je per se in kampen wilt denken, dan ben ik Kamp Ajax."
Een reden voor zijn ontslag heeft hij nooit gehad. "Op welke gronden? Wat kan ik eraan doen? Zou ik me meer moeten schikken naar een bepaalde kant? Maar ik ben wie ik ben. Dat wilde ik niet veranderen, bovendien geloofde ik het gewoon niet. Ik kon me simpelweg niet voorstellen dat het ooit zover zou komen. Je verwacht toch van een beursgenoteerd bedrijf dat de mensen die er leiding geven op zijn minst in overleg gaan met de medewerker."
"Ik heb uiteindelijk ook nog met Frank de Boer gesproken. Ik was verbijsterd dat hij het zover liet komen. Frank zei me dat hij het er ook wel een beetje mee eens was, dat ze een 'digitalere' teammanager zochten. Iemand die makkelijker communiceert met de computer. Ik ben een man van het gesproken woord en het menselijk contact. Maar het was uiteindelijk ook weer erg vaag. Ik wilde duidelijke voorbeelden, maar steeds wanneer als ze met concrete zaken kwamen, kon ik die weerleggen met feiten. Het waren altijd losse flodders en voedde mijn overtuiging dat het politiek was", besluit Endt.