De Tien: mooiste momenten in Champions League-finales

05-06-2015 10:10
2

Zaterdagavond 6 juni is het zover: de Champions League-finale tussen Juventus en FC Barcelona. Het kan haast niet anders dan dat deze finale een gedenkwaardig moment zal opleveren. In het kader daarvan volgen hieronder tien historische momenten uit diverse Champions League-finales. De momenten zijn gekozen vanaf het jaar 1992, hetzelfde jaar waarop de naam 'Champions League' officieel werd gehanteerd voor het miljoenenbal.

10. Sergio Ramos (2013/2014 - Real Madrid - Atlético Madrid)
Lange tijd zag het ernaar uit dat Atlético voor het eerst in de clubhistorie de Champions League zou winnen. Real-verdediger Ramos gooide echter roet in het eten met een late rake kopbal. Atlético zat er helemaal doorheen en verloor uiteindelijk, na verlengingen, met 4-1.

9. Manchester United in slotfase (1998/1999 - Manchester United - Bayern München)
Soms heb je al het geluk van de wereld, daar zullen ze bij United ook alles van weten. In de finale tegen Bayern presteerde United het, met Jaap Stam in de basis, om in blessuretijd in drie minuten tijd een 0-1 achterstand om te buigen naar een 2-1 overwinning.

8. Ajax nét niet (1995/1996 - Juventus - Ajax)
Ajax presteerde het om in 1996 voor de tweede keer op rij in de Champions League-finale te staan. Deze keer was Juventus de tegenstander en de Italianen bleken met strafschoppen nipt te sterk.

7. Lionel Messi (2008/2009 - FC Barcelona - Manchester United)
Messi mag dan niet de grootste voetballer zijn, qua lengte, de Argentijn besliste de finale tegen Manchester United toch knap met het hoofd. Edwin van der Sar, toen goalie bij The Red Devils, kon slechts toekijken.

6. Zinedine Zidane (2001/2002 - Real Madrid - Bayer Leverkusen)
Waarschijnlijk ken je dit moment wel: de hoge voorzet van Roberto Carlos en Zidane die vervolgens de bal met een halve omhaal tegen de touwen knalt. Genieten!

5. Didier Drogba (2011/2012 - Chelsea - Bayern München)
Bij Bayern stond Roy Makaay bekend als Das Phantom, wegens zijn gave om uit het niets te scoren. Waarschijnlijk zal Drogba om dezelfde reden worden herinnerd, maar dan iets minder positief. De Ivoriaan kopte Chelsea in blessuretijd naast Bayern en scoorde de beslissende penalty in de strafschoppenreeks. Uiterst zuur was de avond voor Arjen Robben, die, vlak na de gelijkmaker van Drogba, een strafschop miste om Bayern weer op voorsprong te zetten.

4. Dansende Jerzy Dudek (2004/2005 - Liverpool - AC Milan)
Wie had dat gedacht? Van 0-3 achter staan en kansloos zijn, tot 3-3 komen en de uiteindelijke winnaar zijn. Het overkwam de mannen van Liverpool, met daarbij een hoofdrol voor doelman Jerzy Dudek.

3. Edwin van der Sar (2007/2008 - Manchester United - Chelsea)
Op een koude regenachtige avond in Moskou groeide Van der Sar uit tot de held van United. Na negentig minuten spelen, en verlengingen, keerde de Nederlandse doelman de penalty van Nicolas Anelka en bezorgde daarmee United de Champions League (vanaf minuut 3:37).

2. Arjen Robben (2012/2013 - Bayern München - Borussia Dortmund)
Robben en finales was lang geen gelukkig huwelijk. We denken niet graag terug aan die kans in 2010 en Robben zal zijn strafschop tegen Chelsea ook willen verdringen. Tegen Dortmund zat het echter wél mee en tikte de aanvaller in blessuretijd het winnende doelpunt achter doelman Roman Weidenfeller. Mooi moment!

1. Patrick Kluivert (1994/1995 - Ajax - AC Milan)
Het puntertje van Kluivert, daarmee zeg je al genoeg. In een lelijke finale tegen AC Milan, met de karatetrap van Louis van Gaal, prikte Kluivert vlak voor tijd de winnende treffer in het doel. Een geweldig moment voor het Nederlandse voetbal.