In het kort: Botaka scoort voor Congo, Moisander en Lam onderuit

In het kort: Botaka scoort voor Congo, Moisander en Lam onderuit

09-06-2015 23:50
4

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Interlands: Botaka scoort voor Congo
Niklas Moisander en Thomas Lam zijn er niet in geslaagd met Finland te winnen van Estland. Het oefenduel werd door Estland met 0-2 gewonnen. In Turku wist Ats Purje twee keer te scoren. Aan de kant van Finland speelde Lam de gehele wedstrijd. Moisander, die komend seizoen voor Sampdoria speelt, werd na een uur naar de kant gehaald. Markus Halsti nam zijn plaats in. Het stond toen al 0-2.

Jordan Botaka heeft zijn voeten op de internationale velden laten spreken. De aanvaller van Excelsior wist dinsdagavond het net te vinden in de interland van Congo tegen Kameroen (1-1). Guram Kashia en Valeri Qazaishvili gingen met Georgië onderuit tegen Oekraïne. In Oostenrijk werd het 2-1 voor Oekraïne.

Dubbel programma voor Ajax op 10 juli
Ajax speelt op vrijdag 10 juli twee oefenwedstrijden. Dat heeft de Amsterdamse club dinsdagavond bekendgemaakt. 'Het ene deel van de selectie treedt in Hardenberg aan tegen FC Nordsjaelland uit Denemarken, de andere spelers zullen in Epe ritme opdoen tegen het Griekse Panathinaikos', meldt Ajax op haar officiële website. Voor de hoofdstedelingen is een dergelijk dubbel programma een ideale uitkomst in de voorbereiding, omdat op die manier alle spelers een gelijke belasting krijgen.

KNVB doet onderzoek naar omstreden sponsordeal
De KNVB gaat onderzoek doen naar het sponsorcontract met Nike. Dat heeft een woordvoerder dinsdag bevestigd. Reden daarvoor is de berichtgeving in het Financieele Dagblad, waarin naar voren komt dat directeur Cees van Nieuwenhuizen een omstreden sponsorcontract sloot met het nationale team van Brazilië. "We hebben geen aanwijzingen dat er iets niet zou kloppen, maar dat gaan we toch even helemaal uitzoeken", aldus de woordvoerder van de Nederlandse voetbalbond tegenover het ANP.

Zware loting Oranje onder 19
Het Nederlands elftal onder 19 jaar heeft het niet getroffen bij de loting voor het Europees kampioenschap. De ploeg neemt het in de groep op tegen Duitsland, Spanje en Rusland. In de andere groep zitten Griekenland, Oekraïne, Oostenrijk en Frankrijk. Het toernooi staat van 6 tot en met 19 juli op de rol. De eerste wedstrijd van de ploeg van coach Aron Winter is op dinsdag 7 juli tegen Rusland.

Vermaelen komt met de schrik vrij
Thomas Vermaelen kan opgelucht ademhalen. De verdediger van FC Barcelona hoeft zijn medaille in tegenstelling tot eerdere berichten niet in te leveren. Omdat de Belg dit seizoen geen minuut speelde in het kampioenenbal, zou hij vanwege een wijziging in de regels geen recht hebben op een kampioensmedaille, aldus Spaanse media. Navraag bij de UEFA leert echter dat er van die wijziging helemaal geen sprake is. 

NAC druk bezig
NAC Breda is druk bezig de selectie voor het komende seizoen in de Jupiler League op peil te brengen. Na Luis Pedro is de degradant volgens BN/De Stem ook bezig met Elvio van Overbeek (21) en Moreno Rutten (22). Van Overbeek loopt uit zijn contract bij PSV en is transfervrij, terwijl Rutten ook gratis en voor niets op te halen is, bij FC Den Bosch.

De Jonge vindt nieuwe club
Jan de Jonge heeft een nieuwe club gevonden, schrijft TC/Tubantia dinsdag. De trainer was werkloos na zijn ontslag aan het begin van het seizoen bij Heracles Almelo en gaat nu aan de slag bij het Cypriotische Salamina. Hij tekent een eenjarig contract. De Jonge komt op Cyprus in ieder geval één landgenoot tegen: André Paus. De trainer staat aan het roer bij Anorthosis Famagusta, waar hij onlangs met één seizoen verlengde.

NEC shopt in Topklasse
Abderrahim Loukili verruilde de Topklasse voor de Eredivisie. NEC neemt de 23-jarige aanvaller over van FC Lienden, dat zich anderhalve week geleden tot algeheel amateurkampioen kroonde. Loukili gaat in eerste instantie deel uitmaken van de Nijmeegse beloften, maar kan snel doorgroeien. Lienden moet eerder al afstand doen van Youssef El Jebli, die voor twee jaar tekende bij promovendus De Graafschap.

Doetinchem voor Arnhem
De Graafschap heeft dinsdag zaken gedaan met Vitesse. Tim Linthorst, een twintigjarige verdediger, maakt transfervrij de overstap van Arnhem naar Doetinchem en tekent een contract voor twee jaar. "Tim is een talentvolle speler, die zich bij ons kan doorontwikkelen en graag zijn kans wil pakken. We zijn verheugd dat hij de keuze voor De Graafschap heeft gemaakt", aldus trainer Jan Vreman. Linthorst is net zo blij. "Ik heb er ontzettend veel zin in. Een nieuwe uitdaging bij een prachtige club. De gesprekken met de trainer waren positief en spraken me erg aan."

HSV wekt woede
Hamburger SV heeft veel woede en verbazing gewekt met een extreme prijsverhoging van de seizoenkaarten. Ondanks een slecht seizoen voert de Duitse club de prijzen drastisch op. Kinderen tot veertien jaar moeten 56 procent meer betalen, minder valide mensen zelfs 96 procent. De beslissing van het bestuur stuit op veel weerstand in Hamburg, waar het de laatste seizoenen nou niet bepaald genieten was.

Ben Arfa verlost van Oranje-enclave
Hatem Ben Arfa is eindelijk verlost van Newcastle United. De Engelse club heeft met OGC Nice een akkoord bereikt over een zomertransfer van de 28-jarige dribbelaar, die aanvankelijk niet mocht vertrekken door een blokkade van de FIFA en Franse voetbalbond, omdat hij gedurende het seizoen al voor Newcastle en Hull City had gespeeld. Ben Arfa was in Engeland ploeggenoot van Tim Krul, Daryl Janmaat, Vurnon Anita en Siem de Jong.