De Tien: Eredivisie-clubs die het meest werden genoemd op Twitter

De Tien: Eredivisie-clubs die het meest werden genoemd op Twitter

18-06-2015 10:10
5

Voetbal wordt tegenwoordig niet alleen maar beleefd in het stadion, thuis op de bank of in de kroeg, ook op Twitter worden clubs uitvoerig besproken. Dataverzamelaar OBI4wan onderzocht hoe vaak Eredivisie-ploegen genoemd werden op Twitter. Het totaal aantal tweets zijn berekend aan de hand van de gebruikte hashtag, bijvoorbeeld #feyaja. Eventuele afgeleiden van de hashtag zijn ook meegenomen in het totaal.

10. FC Groningen: 204.578 tweets
Groningen werd meer dan tweehonderdduizend keer genoemd op Twitter in het afgelopen seizoen. De gewonnen bekerfinale tegen PEC Zwolle was één van de twee meestbesproken wedstrijden in Nederland, waarbij Ajax niet meedeed. Die wedstrijd werd bijna twintigduizend keer besproken.

9. FC Twente: 243.301
Twente kende een seizoen met veel problemen, zowel op het veld als erbuiten. De resultaten waren niet goed en er waren interne strubbelingen. Ondanks het spraakmakende seizoen zijn ze terug te vinden op de negende plek. Toch een vrij lage klassering gezien de grootte van de achterban.

8. ADO Den Haag: 247.086
Bijna 250.000 keer werd ADO Den Haag besproken op Twitter. De club bungelde het hele seizoen net boven de degradatiezone, op deze lijst staan ze er een stuk comfortabeler voor.

7. NAC Breda: 272.581
NAC degradeerde dit seizoen uit de Eredivisie, hun seizoen werd dan ook ruimhartig besproken op Twitter. Ruim 270.000 tweets gingen over de Bredase club, die zijnEredivisie-status zag verdwijnen na de verloren play-offs tegen Roda JC.

6. Vitesse: 273.256
Met minder dan duizend tweets meer dan NAC, staat Vitesse op de zesde plaats in dit klassement. Vitesse had een wisselvallige eerste seizoenshelft, maar kwam na de winter sterk opzetten om, via de playoffs, Europees voetbal veilig te stellen.

5. PEC Zwolle: 815.018
De vorige vijf clubs hadden nog tussen de twee- en driehonderdduizend, maar bij PEC schiet ineens naar boven de achthonderdduizend. De Zwollenaren hebben hun hoge positie mede te danken aan de eerder genoemde bekerfinale.

4. AZ: 879.681
Bijna 900.000 tweets werden er dit seizoen geplaatst over AZ. De ploeg van John van den Brom wipte op de laatste speeldag van de competitie over Feyenoord heen om derde te worden, maar op deze lijst lukt ze dat niet.

3. Feyenoord: 1.157.447
Bovenaan de lijst van meest besproken wedstrijden staan de twee klassiekers, Ajax-Feyenoord en Feyenoord-Ajax. Ondanks dat er slechts één goal viel in de twee wedstrijden, werden er rond de duels meer dan 25.000 tweets de wereld ingeslingerd.

2. PSV: 1.218.773
PSV is weliswaar landskampioen geworden, maar dat betekent niet dat ze het meest genoemd worden op Twitter. Wel speelden ze de enige andere veelbesproken wedstrijd, naast de bekerfinale, waarin Ajax geen rol speelde. Dat was de kraker tussen PSV en Feyenoord in Eindhoven.

1. Ajax: 1.722.320
In de top-tien van meest besproken wedstrijden in de Eredivisie staat acht keer een duel van Ajax. Daardoor mag het geen verrassing zijn dat Ajax ook bovenaan in de lijst van meest besproken Eredivisie-culubs op Twitter. Ruim 1.7 miljoen tweets gingen over de Amsterdamse club.