VoetbalPrimeur onthult: de exacte veldafmetingen in de Eredivisie

VoetbalPrimeur onthult: de exacte veldafmetingen in de Eredivisie

Gepubliceerd: maandag 29 juni 2015 om 07:00ma 29-06-2015 om 07:00

Het is een veel voorkomende misvatting dat alle voetbalvelden even groot moeten zijn. Over de hele wereld vind je velden in verschillende maten. Zo heeft Excelsior in Nederland veruit de kleinste mat liggen en houden PEC Zwolle, NEC en De Graafschap juist van een groot voetbalveld. VoetbalPrimeur maakte een rondje langs de velden om de veldafmetingen te kunnen presenteren in volgorde van klein naar groot.

Zoals te zien in de onderstaande cijfers verschilt een aantal Nederlandse velden in de lengte en breedte. Het gaat weliswaar hooguit om enkele meters, toch kan een kleine afwijking het verschil zijn tussen wél of geen succes. Wat opvalt, is dat de helft van de clubs de internationaal gehanteerde veldafmeting van 105 bij 68 meter gebruikt. 

Zo houden Ajax, Feyenoord en PSV deze afmeting aan, net als Vitesse en AZ die eveneens in Europa actief zijn. Schijn bedriegt, want je zou op het eerste gezicht niet zeggen dat bij ADO Den Haag een veld van dezelfde grootte ligt als in de Amsterdam ArenA. Toch bewijzen de feiten dat het wel zo is.

De grootste velden in de Eredivisie zijn te vinden bij PEC Zwolle en de gepromoveerde Gelderse clubs NEC en De Graafschap. De velden zijn daar net iets breder dan in de meeste stadions. Ook het veld bij Heerenveen is bovengemiddeld groot, al blijft het in oppervlakte net iets achter bij de eerdergenoemde clubs.

Van de vijf kleinste velden zijn er drie gemaakt van kunstgras. FC Utrecht is de enige club die met halve meters werkt, terwijl Willem II het smalste veld heeft in de Eredivisie. Voor het allerkleinste veld moeten we naar Kralingen in Rotterdam. Toen Excelsior vijf jaar geleden besloot op kunstgras te voetballen, moest het veld aanzienlijk worden verkleind. Die afmetingen zijn tot op de dag van vandaag nog in gebruik op Woudestein.


Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws