De Tien: Nederlandse voetballers met financiële problemen

De Tien: Nederlandse voetballers met financiële problemen

03-07-2015 10:10
6

Griekenland staat op het randje van de financiële afgrond, maar ook niet alle profvoetballers kunnen even goed met geld omgaan. Door verkeerde investeringen, verslavingen of simpelweg door te lang op te grote voet leven, hebben sommigen in korte tijd hun vermogen er doorheen gejaagd. Hieronder tien spelers op een rij die in de financiële malaise terecht kwamen.

10. Tscheu La Ling
Een reeks mislukte investeringen en gokschulden zouden Ling in de jaren tachtig naar de rand van de financiële afgrond hebben geduwd. Dat was één van de redenen waarom Cruijffs plan om Ling directeur te maken bij Ajax op weerstand stuitte. Ling ontkent het verhaal en heeft tegenwoordig succes met zijn voedingssupplementenbedrijf Fitshape.

9. Bryan Roy
Na een carrière bij onder meer Ajax, Foggia en Nottingham Forest, dook Roy het zakenleven in. Hij wilde de wereld veroveren met poppen van voetbalsterren en zette met twee partners een bedrijf op. Roy rekende op een miljoenenomzet, maar ouders hadden geen vijftien euro over voor de poppetjes. In december 2006 werd zijn bedrijf failliet verklaard.

8. Willem van Hanegem
Samen met zijn vrouw Truus was Van Hanegem begin jaren tachtig pachter van het Haagse tennispark De Bataaf. De parkeigenaar ging failliet en dat kostte Van Hanegem een paar ton. Een voetballer van de huidige generatie zou niet zo snel wakker liggen van zo'n bedrag, maar voor een speler uit die tijd was het een enorme smak geld.

7. Nordin Wooter
Nordin Wooter stortte zich in de wereld van straatvoetbalkleding, maar zijn bedrijf flopte gigantisch. Wooter had de ene schuldeiser na de ander aan zijn broek hangen. De schuldeisers legden beslag op zijn pensioen en op zijn huis dat een miljoen waard was. In oktober 2011 werd Wooter door de rechtbank financieel failliet verklaard.

6. Ulrich van Gobbel
Van Gobbel raakte in de financiële malaise nadat hij was gestopt met voetballen. Hij was in de veronderstelling dat hij zijn opgespaarde miljoenen bij het pensioenfonds direct kon uitgeven. De oud-Feyenoorder kocht een duur huis en luxe auto's. waardoor Van Gobbel zat opgescheept met torenhoge schulden. Hij verduisterde drie exclusieve auto en kreeg een voorwaardelijke straf van het gerechtshof.

5. Winston Bogarde
Ondanks de vele vergaarde miljoenen bij Barcelona en Chelsea raakte de 'neger die voor niemand buigt' in de financiële problemen. Zijn geld ging op aan gouden sieraden, dure huizen en aan de pokertafel. De verdediger probeerde succes te behalen met een evenementenbureau, maar moest al snel faillissement aanvragen met een schuld van meer dan een miljoen euro.

4. Johan Cruijff
Na zijn afscheidswedstrijd in 1978 tegen Bayern München, werd het vermogen van Cruijff geschat tussen de dertien en twintig miljoen gulden. Binnen de kortste keren was hij al dat geld kwijt. Zijn zakenvriend had hem overgehaald te investeren in een Catalaanse biggenfokkerij. El Salvador ging weer voetballen en bouwde zijn vermogen weer op als speler en later als trainer.

3. Wim Kieft
Een cokeverslaving ligt ten grondslag aan de geldproblemen van oud-international Wim Kieft. In zijn biografie 'Kieft' biecht hij het hele verhaal op, nadat hij negentien jaar lang zweeg over zijn verslaving. Hij raakte niet alleen in de schulden dankzij zijn verslaving, hij kreeg ook relatieproblemen en raakte in een isolement. Inmiddels is Kieft weer clean.

2. Andy van der Meijde
In 2012 verscheen zijn boek 'Geen genade' waarin de oud-Ajacied beschrijft hoe hij ten onder gegaan is aan drank, drugs en vrouwen. Zijn verslavingen verwoestten zijn carrière en privéleven. Dankzij het boek, waarvan er meer dan honderdduizend exemplaren zijn verkocht, is hij er weer bovenop geholpen.

1. Glenn Helder
Helder speelde een fortuin bij elkaar in zijn tijd bij Arsenal en Benfica, maar het ging vervolgens snel bergafwaarts met de voormalig linksbuiten. Hij maakte schulden in het casino die hij niet kon aflossen. Wegens bedreiging, diefstal en mishandling moest Helder zeven maanden de bak in. Hij raakte alles wat hij had kwijt en moest op een gegeven moment zelfs slapen in zijn auto.