Opnieuw oud-international van Oranje getroffen door ALS: Waarom?
"Wat tril je toch?"

Opnieuw oud-international van Oranje getroffen door ALS: "Waarom?"

29-07-2015 16:18
1

Opnieuw is bij een Nederlandse oud-voetballer ALS geconstateerd. Rob Rensenbrink lijdt aan PSMA, een afgeleide van de dodelijke spierziekte.

Dat bevestigt de oud-speler van onder meer DWS, Club Brugge en Anderlecht aan Helden. "Ik kan het nu wel vertellen... Dat ik het ook heb: die spierziekte. ALS, wat Fernando Ricksen ook heeft. Nou ja, ALS, het is een afgeleide: PSMA. En dat kán ALS worden", aldus Rensenbrink.

"Drie jaar geleden op vakantie zei m'n vrouw ineens: 'Wat tril je toch?' Ik had een gevoel van kramp in m'n armen; ineens. Als ik met m'n arm schudde, verdween het weer. Vorig jaar ben ik toch maar naar het AMC gegaan en na een onderzoek, met elektrische schokken over m'n hele lichaam, stelden ze daar vast: u hebt PSMA, een ALS-variant."

Rensenbrink stelt de spierziekte op dit moment onder controle is. "Ik word elk half jaar gecontroleerd en voel me ook niet ziek. Maar het kan erger worden en er zijn nog geen medicijnen, al wordt er veel onderzoek gedaan. Zelf ben ik me er ook wat in gaan verdiepen. Een tiental oud-profs in Italië heeft het ook. Dan vraag je je toch af: waarom? Hebben we misschien te veel van onze spieren gevergd?"

Na Ricksen is Rensenbrink de tweede oud-voetballer uit Nederland die kampt met een vorm van ALS. De topaanvaller van weleer is bij het grote publiek vooral bekend van zijn bal op de paal in de verloren WK-finale van 1978 tegen Argentinië.