KNVB gaat door met concept: geen scheidsrechter in de F-jeugd

5 september om 08:24

De KNVB start zaterdagochtend met de Fair Play Competitie. De voetbalbond start voor twee klassen in de F-jeugd in Limburg een competitievorm waarin de scheidsrechter ontbreekt en de ouders op een grotere afstand van het veld staan.

Dat schrijft de NOS. De ouders krijgen volgens de omroep de nadrukkelijke instructie mee dat zij de beslissingen van de kinderen moeten accepteren. Daarmee hoopt de bond dat de kinderen van zeven en acht jaar 'het vrije voetbalspel terugkrijgen'. In de competitie is het de bedoeling dat de coaches terughoudend zijn en de kinderen louter complimenteren en motiveren.

Met het concept, dat in Duitsland reeds is ingevoerd, is al geëxperimenteerd. De resultaten waren positief. De bedoeling is dat het concept zich in een later stadium uitbreidt naar de E-jeugd.

Vana Hutten, sportpsycholoog van de Vrije Universiteit in Amsterdam, is positief. "Onderzoek laat zien dat veronderstelde onrechtvaardigheid van de kant van de scheidsrechter en de coach de grootste bron van ergernis voor ouders vormt." Dat de ouders op afstand worden gezet, is volgens haar een goede zaak. "Door naar ze te schreeuwen, bereik je het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken."

Lees meer over:

Deel via