Feyenoord met gestrekt been erin voor Ëlia: Verregaande consequenties

Feyenoord met gestrekt been erin voor Ëlia: "Verregaande consequenties"

17-09-2015 21:38
19

De zaak rond de rode kaart van Eljero Elia in de competitiewedstrijd tussen Jong Feyenoord en SC Cambuur dient donderdagavond in Zeist. De Rotterdammers gaan er met gestrekt been in.

De aanklager eiste woensdag een straf van drie duels schorsing, waarvan één voorwaardelijk, voor de kopstoot of slaande beweging die Elia uit zou hebben gedeeld aan een Cambuur-speler. Feyenoord tekende onmiddellijk beroep aan en donderdagavond diende de zaak voor de tuchtcommissie in Zeist.

Huisjurist Joris van Benthem verzorgt de verdediging en zet in op een vormfout. De rode kaart voor Elia zou immers niet bestaan, omdat scheidsrechter Stijn Berben het vergrijp niet op het wedstrijformulier heeft gezet. Hij deed dat later via de telefoon alsnog.

"Elia hoeft hier dus helemaal niet te zitten", aldus Van Benthem volgens RTV Rijnmond. "Het invullen van het formulier is voor een scheidsrechter een zware verplichting. Dat zeggen zelfs de FIFA-regelementen. Als KNVB toestaat dat rode kaarten niet op het formulier vermeld hoeven te worden, heeft dat verregaande consequenties."

Van Benthem stelt het zwart-wit: "Dan zou scheids later voor televisie nog een rode kaart kunnen trekken door een mail naar de KNVB te sturen. Het wedstrijd formulier moet leidend blijven. Daar staat geen rode kaart op. Dus wil ik de aanklager ontvankelijk verklaren." Elia krijgt later op de donderdagavond te horen wat er verder gaat gebeuren met zijn schorsing.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

#DoneDeal de podcast is ook te beluisteren via Podimo, Spotify en Apple Podcast