'Per direct besloten de directie, spelersgroep en media-afdeling te boycotten'
Journalist Sjoerd Moussou van het Algemeen Dagblad heeft in zijn column voor de krant Feyenoord flink door de mangel gehaald. Dat doet hij op cynische, maar duidelijke wijze naar aanleiding van handelswijze van Feyenoord in de boycot van Voetbal International-journalist Martijn Krabbendam.
'Per direct heb ik besloten de directie, spelersgroep en media-afdeling van Feyenoord te boycotten. Nou ja, 'boycotten' is eigenlijk niet het goede woord. Laat ik het zo zeggen: ze mogen me even niet meer te woord staan. Ze zijn natuurlijk van harte welkom om mijn stukjes te lezen in de krant, of om gezellig een kopje koffie te komen drinken, maar het is niet de bedoeling dat ze dan mijn vragen gaan zitten beantwoorden, of erger: officiële statements afgeven. Sorry', schrijft Moussou.
'Ik heb een tijdje geleden een heel duidelijk protocol opgesteld, waarin bijvoorbeeld staat dat Feyenoord eens in de tien jaar kampioen moet worden, en dat er zo onderhand een beetje schot moet komen in die belachelijke Kuip-klucht. Daarnaast staat duidelijk in mijn persoonlijke Feyenoordprotocol dat Colin Kazim-Richards zich niet langer als een opgeschoten puber dient te gedragen, en dat de directie en de perschef voortaan wat minder verongelijkt moeten doen, en kleinzielig, en boos op de gemene buitenwereld. Jammer genoeg heeft Feyenoord zich daar niet aan gehouden. Tsja. Dan is het dus niet anders', gaat hij verder.
De boodschap van Moussou is duidelijk, hij vindt het beleid van Feyenoord om Krabbendam te boycotten belachelijk. 'Kijk, als voetbalstukjesschrijver probeer je bepaalde afspraken te maken met een voetbalclub - en daarbij verwacht je een zekere mate van volwassenheid. Dat voetbalclubs tegenwoordig in elk tenenkrommend cliché-interview 238 wijzigingen willen doorvoeren: het is doodvermoeiend en vaak absurd, maar we hebben geleerd daarmee te leven. Wij van de pers zijn heus de beroerdsten niet', aldus Moussou.
'We leven niet in Noord-Korea, maar in Nederland. Een journalist mag hier opbellen wie hij wil. Altijd. Een voetbalclub mag best proberen dat enigszins te reguleren, prima, maar dat komt uiteraard voor eigen rekening. Besef dat er tegenstrijdige belangen bestaan. Een journalist hóórt onafhankelijkheid na te streven, en sceptisch en kritisch te zijn. Dat is gezond. Persvrijheid is een groot goed.'
'Maar enfin, alles opgeteld is het dus uitgedraaid op mijn - excusez le mot - boycot. Ik betreur dat ten zeerste. Ik had deze maatregel liever niet genomen natuurlijk, want 'intrinsiek' is Feyenoord een mooie club, en de immer optimistische wijsheden van Dirk Kuyt ga ik deze week erg missen. Mijn 'boycot' geldt tot en met komend weekend, en misschien wel langer, maar dat hangt ook een beetje van Feyenoord zelf af natuurlijk. Stadionspeaker Peter Houtman en dat blonde meisje van de Kuip-brasserie mogen me wél gewoon te woord staan, maar dan moeten ze me eerst even netjes faxen. De perschef heeft het nummer wel.'