Ik werd helemaal gek toen Rutten dat zei, het voelde als een degradatie

"Ik werd helemaal gek toen Rutten dat zei, het voelde als een degradatie"

11-11-2015 20:05
1

Rick Karsdorp is in korte tijd uitgegroeid tot een van de beste rechtsbacks van Nederland. Voorheen was de Feyenoorder nog middenvelder, tot toenmalig coach Fred Rutten hem een linie naar achter schoof.

"Man, ik werd helemaal gek toen Rutten zei: 'Ik ga een rechtsback van je maken'. Serieus. Dat Rutten me op de rechtsbackpositie wilde zette, voelde als een keiharde degradatie", blikt Karsdorp op dat moment terug in Voetbal International.

"Kijk, ik ben vanaf kinds af aan altijd aanvallende middenvelder geweest. Haalde op die positie de jeugdelftallen van Oranje, maakte in de voorbereiding van vorig seizoen nog een prachtig doelpunt vanaf die plek, en dan hoor je opeens dat je rechtsback wordt. Ja, hallo! Direct na die boodschap van Rutten heb ik boos mijn vader opgebeld. Ben ik lekker mee: ik word rechtsback, zei ik. Echt, die boodschap voelde zo slecht."

Rutten gaf uiteindelijk ook de doorslag voor Karsdorp om het te proberen. "Toen ik hem om uitleg vroeg, zei hij: 'Als rechtsback ga jij het met jouw aanvallende kwaliteiten heel ver schoppen'. Met die woorden overtuigde hij me. En ik kan niet zeggen dat hij het verkeerd heeft gezien. Vanaf die dag ging alles zo snel. Ik kreeg een vaste plek in de wedstrijd-selectie van Feyenoord, werd binnen no time basisspeler en zag mijn naam opeens terug in de voorselectie van Oranje."