Everse Staat Op: 'Bazoer en Klaassen moeten vertrekken naar het buitenland'

Everse Staat Op: 'Bazoer en Klaassen moeten vertrekken naar het buitenland'

Gepubliceerd: maandag 16 november 2015 om 06:30ma 16-11-2015 om 06:30

Het Nederlands elftal maakt weinig meer los bij Jan Everse. Voor de talenten van de toekomst heeft hij een dringend advies: maak een transfer naar het buitenland. Dat zegt hij in 'Everse Staat Op'.

Blij met de zege op Wales, Jan? 
"Nou, ik heb niet meer zoveel met dat Nederlands elftal. Dat is misschien gek, maar moet je daar nog trots op zijn? Je hebt nog twee spelers van topkwaliteit, Sneijder en Robben. Verder is het doorsnee waar je naar zit te kijken. Ze doen allemaal hun best, maar het voetbal en de spelers spreken me niet meer aan."

Je bent niet echt positief...
"Technisch is het niet meer top, dat zegt Cruijff ook. Kijk bijvoorbeeld hoeveel spelers twee handelingen nodig hebben om de bal goed te leggen. Dat scheelt zóveel in tempo. Dan kun je geen goed positiespel spelen. Van ons voetbal is niks meer over vanwege technische mankementen."

Hier word ik niet echt vrolijk van…
"Nee, je moet ook realistisch zijn. Je kunt niet dertig jaar een topelftal hebben. Brazilië heeft ook jaren gehad dat ze er niks van bakten. Argentinië en Duitsland ook. Wij hadden dat in de jaren tachtig en dat hebben we nu meer. Je hebt gewoon een lichting die niet top is."

Noem eens drie spelers waar je wél vrolijk van wordt.
Bazoer, daar kijk ik graag naar. Ik kijk ook graag naar Jordy Clasie. Die speelt weinig breed en meestal vooruit. En ik ben gecharmeerd van Klaassen. Dat zou een geweldig middenveld zijn. Je hebt ook De Vrij nog, dat vond ik altijd een uitstekende centrale verdediger. Verder heb ik m'n vraagtekens. De toekomst ziet er niet slecht uit hoor, maar de eerste jaren hebben we nog wel een probleem want die gasten zijn nog te jong. Maar over vier of zes jaar staat er gewoon een heel goed Nederlands elftal."

Dat is al iets positiever.  
"Ja, dat zijn echt grote talenten. Maar die spelers moeten niet in de Nederlandse competitie blijven. Die gasten moeten elke week op de toppen van hun tenen lopen. Clasie heeft in Engeland allemaal subtoppers of toppers om zich heen. En geloof me, als Bazoer naar het buitenland gaat, gaat hij spelen. Die is gewoon al zó goed. Dat soort gasten moet niet gelijk naar Real Madrid gaan, maar een tussenstap maken zoals Clasie. Iedereen zal me voor gek verklaren en zeggen wat is dat voor idioot, maar ze moeten sneller weg uit Nederland. Hoe denk je dat het voor een Nederlands talent zou zijn om bij Atlético Madrid te spelen? Dan leer je knokken hoor. Dat zou een fantástische leerschool zijn. En als ze niet spelen, moeten we concluderen dat ze niet goed genoeg zijn."

Op deze manier blijft er écht niets meer over van de Eredivisie.
"Dat klopt. De KNVB zal wel blij met me zijn, want dan zit er geen hond meer op de tribune. Wat nog wel aardig kan zijn, is dat Cambuur dan kampioen kan worden. Ook wel leuk voor Henk de Jong."

Recht door zee, spraakmakend, eigenzinnig en onafhankelijk. Elke maandag blikt Jan Everse exclusief met VoetbalPrimeur terug op het voetbalweekend. Dat doet de oud-speler van Feyenoord en Ajax in de splinternieuwe rubriek Everse Staat Op!

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Ben jij het met Everse eens: moeten talenten sneller weg uit de Eredivisie?

Ja
30%
Nee
70%
(561 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws