Het beste Ajax-elftal van de laatste 10 jaar: linksback

18 februari 2016 om 13:00

Laat je stem horen! AjaxPrimeur stelt het beste Ajax van de afgelopen tien jaar samen. Dat doen we door voor iedere linie de beste spelers van deze tijdspanne te nomineren. Hier kun je kiezen tussen vijf linksbacks.

Maxwell: In de zomer van 2001 kwam deze onbekende Braziliaan over van Cruzeiro. Liet in zijn eerste seizoen meteen zien waarom Ajax hem naar Nederland had gehaald. Maxwell beschikte over een groot loopvermogen en had aanvallend een grote bijdrage. En stond, niet geheel onbelangrijk voor een speler in de laatste linie, verdedigend ook zijn mannetje. Werd in zijn eerste Ajax-jaar meteen kampioen en was tot 2005 vrijwel altijd de vaste linksback bij de Amsterdammers. In dat jaar nekte een knieblessure de Braziliaan echter, waardoor hij in de winter van 2006 in redelijke anonimiteit naar Italië vertrok om voor Internazionale te spelen. Speelde daarna nog voor FC Barcelona en is tegenwoordig actief voor Paris Saint-Germain. Werd in zijn carrière maarliefst tien (!) keer landskampioen.



Urby Emanuelson: 
De door Ajax opgeleide Emanuelson werd in het seizoen 2004/05 door Ronald Koeman bij het eerste elftal gehad. Begon echter als middenvelder bij Ajax. Niet verwonderlijk, gezien het feit dat Emanuelson op deze positie is opgeleid. Een seizoen later werd hij naar de linksbackpositie gehaald die hij regelmatig goed invulde met zijn goede aanvallende kwaliteiten. Ook verdedigend bleek Emanuelson zijn mannetje te staan. Toch is er in zijn gehele Ajax-periode altijd twijfel geweest over zijn beste positie. Was Emanuelson nou een linksback, linkermiddenvelder of toch linksbuiten? Heeft op alledrie de posities gespeeld en op alledrie de plekken zijn waarde gehad. Vertrok uiteindelijk in de winter van 2011 naar AC Milan, helaas zonder een landstitel gepakt te hebben met Ajax. Belandde na AC Milan via Fulham, AS Roma en Atalanta Bergamo afgelopen zomer weer even in Amsterdam om zijn conditie op peil te houden, maar een contract kreeg hij niet. Speelt tegenwoordig zijn wedstrijden voor het Italiaanse Hellas Verona.



Vurnon Anita:
 Als je op zestienjarige leeftijd debuteert in Ajax 1 en op die manier in één adem genoemd kan worden met Clarence Seedorf, lijkt er een grootse carrière op je pad te liggen. Zijn doorbraak bij Ajax kwam echter pas in het seizoen 2008/09 onder Marco van Basten. Toen nog als verdedigende middenvelder, de positie die Anita de gehele jeugdopleiding doorliep. Belandde een jaar later onder Martin Jol noodgedwongen op de linksbackpositie maar deed dit boven verwachting goed. Het scheelde weinig of Anita zat in 2010 bij de WK-selectie van het Nederlands elftal. Belandde onder Frank de Boer het seizoen daarop uiteindelijk op het middenveld, al was het af en toe stuivertje wisselen met de linksbackpositie. Werd als middenvelder twee keer kampioen met Ajax en leek zich op die positie toch stukken beter te voelen. Was vooral in zijn laatste jaar enorm belangrijk op 'zes'. Maakte in 2012 de transfer naar Newcastle United, waar Anita tot op de dag van vandaag zijn speelminuten maakt in de Premier League.



Nicolai Boilesen: De Deen werd in 2010 aan Ajax’ jeugdopleiding toegevoegd als grote belofte. Kon zowel centraal achterin als linksback spelen, maar debuteerde onder De Boer als linksback aan het einde van het seizoen 2010/11. Liet bij zijn eerste wedstrijden in de hoofdmacht meteen zien waarom Ajax zoveel in hem zag: Boilesen beschikte over veel snelheid aan de linkerflank en over exceptionele voetballende kwaliteiten. Werd in zijn debuutjaar meteen landskampioen en leek alles in zich te hebben om de top te halen. Helaas gooiden de jaren daarna vele blessures roet in het eten. Nooit kwam Boilesen daarna écht op zijn oude niveau, al liet hij zo nu en dan speldenprikjes zien van zijn kunnen. Zijn beste wedstrijd was ongetwijfeld het met 2-1 gewonnen Champions Leagueduel tegen FC Barcelona waarin de oude Boilesen weer even tot leven kwam. Typisch voor zijn Ajax-carrière raakte hij ook in deze wedstrijd echter weer geblesseerd. Vorig seizoen was Boilesen grotendeels de vaste linksback van Ajax en een grote periode zelfs de aanvoerder, maar overtuigend was de Deen op zijn zachtst gezegd niet. Wilde deze zomer zijn contract, dat medio 2016 afloopt, niet verlengen. Is daarom nu volledig uit beeld geraakt bij Ajax. De eens zo beloftevolle Deen lijkt daarom in stilte te vertrekken komende zomer.



Mitchell Dijks: Er zullen weinig linksbacks zijn met het voorkomen van Mitchell Dijks. Groot, getattoeëerd en bovendien: enorm snel. Allesbehalve een standaard linksback, maar dat weerhield Frank de Boer er niet van om Dijks in 2012 bij de A-selectie te halen. Kende een uitstekende voorbereiding, maar moest het in zijn eerste jaar in Ajax 1 vooral doen met invalbeurten. Na een jaar verhuurd te zijn aan SC Heerenveen werd Dijks door Ajax gewogen en te licht bevonden. Vertrok in 2014 naar Willem II waar de beer uit Purmerend zich spectaculair ontwikkelde. Zo spectaculair dat Ajax hem afgelopen zomer terughaalde naar Amsterdam. Sindsdien is Dijks de vaste linksback van Ajax en is hij dit jaar onderdeel van de meest stabiele defensie van de Eredivisie. Is ten opzichte van zijn beginperiode in Amsterdam stukken volwassener in zijn spel geworden. Waar ligt het plafond van Dijks?

Stem ook op: 
- Doelman
- Rechtsback
- Centrale verdedigers

Welke spelers mis jij nog in de lijst? Wie moet er winnen? Laat het weten in een reactie!