'Hij kon kiezen tussen Ajax en PSV en wilde liever naar ons komen'

15 maart om 18:16

In de aanloop naar de Champions League-clash met Atlético Madrid is het voor Toon Gerbrands tijd om eens de balans op te maken. De algemeen directeur van PSV trekt een paar conclusies.

"PSV heeft weer een enorme aantrekkingskracht op jonge spelers, omdat zij zien dat we hen de kans willen geven en dat ze via PSV de absolute top kunnen bereiken", stelt Gerbrands vast in gesprek met Voetbal International. "Zoals dat vroeger het geval was met Romário, Ruud van Nistelrooy en Arjen Robben."

Hij merkt dat de situatie wel is veranderd. "Vroeger konden wij in Nederland nog spelers halen van twintig tot 23 jaar om ze vervolgens de stap te laten maken naar een grotere club. Dat is niet meer zo. Topspelers uit die categorie kosten tegenwoordig minimaal acht tot twaalf miljoen euro. Ajax was, zo eerlijk moet je zijn, de eerste die daar beleid op maakte en inzette op jonge buitenlandse talenten."

"Christian Eriksen was een goed voorbeeld. Het is een categorie jeugdspelers waarvoor je een tot drie miljoen euro betaalt en die – als alles goed gaat – bij doorverkoop een enorme winst oplevert", vervolgt Gerbrands, die de laatste jaren talenten als Kenneth Paal en Steven Bergwijn van een andere profclub naar Eindhoven zag komen. "Maar ook buitenlandse talenten zoals Nikolai Laursen, die kon kiezen tussen Ajax en PSV en liever naar ons wilde komen."