Spelersrapport Ajax A1: Nouri teleurstellend, De Ligt sterkste Ajacied

15 maart om 19:07

Ajax A1 is er niet in geslaagd door te stoten naar de halve finales van de UEFA Youth League. De jonge Amsterdammers verloren met 1-0 van de leeftijdsgenoten van Chelsea. AjaxPrimeur zag de wedstrijd en maakte rapport op.

Indy Groothuizen – 6,5: Kreeg in de eerste helft weinig te doen als keeper. Een schot van Kyle Scott was de doelman vlak voor rust te machtig, maar daar kon Groothuizen weinig aan doen. Onderscheidde zich in de tweede helft wel een paar keer met katachtige reddingen en liet duidelijk zien waarom de Jong Ajax-keeper voor dit duel weer naar de A1 gehaald werd.

Azor Matusiwa - 6: De vervanger van Deyovaiso Zeefuik op de rechtsbackpositie, die tegen Olympique Lyon tegen een schorsing opliep. Pakte al snel een gele kaart, maar had daarna vrijwel de gehele wedstrijd grip op zijn directe tegenstander. In aanvallend opzicht kon de back echter minder zijn stempel op het spel drukken. Werd na 66 minuten vervangen door Navajo Bakboord.

Matthijs de Ligt - 7: Als je bedenkt dat De Ligt een tweedejaars B-junior is, is het razendknap om te zien hoe makkelijk de verdediger meekan op dit niveau. Ondanks het feit dat hij nog altijd pas zestien is, is hij van de A1 de speler die zich op fysiek vlak het beste kon weren tegen de sterke Engelsen.

Carel Eiting – 6,5: Stond op papier opgesteld als linker centrale verdediger, maar in de praktijk was Eiting als inschuivende vier vooral op het middenveld te vinden. Lijkt in sommige situaties ogen in zijn achterhoofd te hebben en handelt zodoende erg snel. Soms misschien te enthousiast met zijn aanvallende intenties waardoor hij zijn verdedigende taken zo nu en dan lijkt te vergeten.

Damil Dankerlui - 6: Speelt dit seizoen zijn wedstrijden vooral voor de beloften, maar is speciaal voor het duel met Chelsea teruggehaald naar de A1 als dispensatiespeler. Voetbalt makkelijk mee, maar een rechtspoot op de linksbackpositie ziet er toch niet erg gepolijst uit. Kon in aanvallend opzicht dan ook weinig inbrengen. De vraag is in hoeverre je dat Dankerlui kwalijk kan nemen.

Achraf El Mahdioui - 5,5: Werd net als Dankerlui teruggehaald als dispensatiespeler. Speelde als controlerende middenvelder een redelijk anonieme wedstrijd. Juist met zijn extra ervaring en juist op de positie waarop hij geposteerd stond, verwacht je meer van hem.

Abdelhak Nouri (C) - 5: De aanvoerder heeft op één mooie passeerbeweging na geen enkel moment laten zien waarom hij te boek staat als megatalent. Zal, als hij de laatste stappen naar Ajax 1 wil maken, zich in dit soort wedstrijden echt meer moeten laten zien.

Donny van de Beek - 6: Zonder zich direct te onderscheiden kun je aan alles zien dat Van de Beek het niveau van de A1 al ver ontgroeid is. Is als middenvelder enorm compleet in balbezit, maar ook in de pressing was Maradonny een belangrijke schakel in het Ajax-elftal. Zakte in de tweede helft echter ver terug in zijn niveau en kon het elftal niet voldoende bij de hand nemen om daadwerkelijk een vuist te maken tegen Chelsea.

Vaclav Cerny - 6: De buitenspeler mocht het in de eerste helft proberen als diepe spits. Deed het zeker niet onverdienstelijk en was altijd de vrije man, maar had ook veel moeite om op te boksen tegen zijn fysiek sterke tegenstanders. Het lijkt erop dat de Tsjech zich toch prettiger voelt in een meer vrije rol aan de buitenkant, waar hij in de tweede helft alsnog te spelen kwam.

Ezra Walian – 5 : Doordat Cerny als spits stond opgesteld, week Walian uit naar de rechtsbuitenpositie. Dit vulde Walian echt te ondermaats in. Hij leek zich dan ook niet echt thuis te voelen op deze plek, die niet bepaald op zijn lijf geschreven is. Op ‘zijn’ positie als nummer negen kon Walian in de tweede helft echter ook geen potten breken, waarna hij na een uur vervangen werd door Justin Kluivert.

Vince Gino Dekker – 6,5: Liet vandaag wederom zijn grootste handelsmerk zien: de actie buitenom, gevolgd door een voorzet. Het is razendknap dat vrijwel al zijn voorzetten op goede hoogte zijn, maar de daaropvolgende kopduels konden door de Ajax-aanvallers niet gewonnen worden van de grote Engelse verdedigers.

Invallers:

Justin Kluivert - 6: Kon in het halfuurtje dat hij op de rechtsbuitenpositie mocht spelen niet echt voor gevaar stichten. Is ook niet zo gek als je bedenkt dat Kluivert, net als De Ligt, officieel nog een B-junior is.

Navajo Bakboord: Speelde tekort om tot een beoordeling te komen.

Kaj Sierhuis: Speelde tekort om tot een beoordeling te komen.