Strijd der spitsen: de statistieken van De Jong en Milik naast elkaar

Strijd der spitsen: de statistieken van De Jong en Milik naast elkaar

19-03-2016 07:00
1

Koploper PSV en titelconcurrent Ajax nemen het aanstaande zondag tegen elkaar op in het Philips Stadion. De Eredivisie-kraker is óók een clash tussen Luuk de Jong en Arek Milik, de twee spitsen van beide topclubs. VoetbalPrimeur zet de statistieken van de goalgetters op een rijtje. 

Met respectievelijk 19 en 15 doelpunten zijn De Jong en Milik na 27 gespeelde competitieduels de topscorers van Ajax en PSV. Eerst de focus op de aanvoerder van de Eindhovenaren. De Jong maakte in de zomer van 2014 de overstap van Borussia Mönchengladbach naar PSV. De voormalig FC Twente-spits scoorde direct aan de lopende band. In 32 competitieduels maakte hij 20 doelpunten. Alleen Memphis Depay (22 treffers) maakte er meer. 

Dit seizoen lijkt De Jong zijn aantal van afgelopen jaargang ruimschoots te gaan overtreffen, aangezien hij er met nog zeven duels te gaan reeds 19 heeft inliggen. Interessant is dat De Jong in thuiswedstrijden minder heeft gescoord (8 keer) dan op vreemde bodem (11 keer). Zijn 19 treffers maakte hij in 2.232 minuten. Dat betekent dat de rechtspoot één keer scoort per 117,4 minuten, oftewel een kleine twee uur. 

Zijn Ajax-concurrent Milik, die er in het seizoen 2014/15 11 maakte, had deze jaargang 1878 minuten nodig voor 15 competitietreffers (één goal per 125,2 minuten). Waar de verdeling tussen thuis- en uitduels bij De Jong niet opvallend is, is er bij de international van Polen wél sprake van een interessante trend. Liefst 11 van zijn 15 goals maakte Milik in de Arena. Slechts 4 keer was het raak op vreemde bodem: in Nijmegen, Rotterdam (Excelsior), Kerkrade en Tilburg. 

Milik tekende dit seizoen in competitieverband voor 6 assists, De Jong was in totaal 5 keer aangever. Met zijn verwoestende linkervoet schiet Milik gemiddeld exact 3 keer per competitieduel op doel, zo blijkt uit de statistieken van WhoScored.com. De Jong neemt het vijandelijke doel net iets vaker onder vuur: 3.7 keer per wedstrijd. Hoe kwamen de 34 goals van de twee goalgetters eigenlijk tot stand? 

De Jong: 8 goals met het hoofd, 4 goals met rechts, 2 goals met links en 5 goals met een ander lichaamsdeel (borst, scheenbeen etc)

Milik: 7 goals met links, 5 goals met het hoofd, 1 goal met rechts en 2 goals met een ander lichaamsdeel