Litmanen eerlijk: 'Ik heb het deels gedaan om van het gezeik af te zijn'

Litmanen eerlijk: 'Ik heb het deels gedaan om van het gezeik af te zijn'

Gepubliceerd: vrijdag 29 april 2016 om 17:30vr 29-04-2016 om 17:30

Het was de afgelopen jaren stil rond Jari Litmanen, maar met het verschijnen van zijn biografie staat hij weer volop in de spotlights. De inmiddels 45-jarige Fin is zelf naar Amsterdam gekomen om zijn boek te promoten.

"Ik wilde dit zelf ook graag doen, maar deels is het boek er gekomen om van het gezeik af te zijn, want ik kreeg al vijftien jaar vragen wanneer er een biografie zou komen", laat Litmanen weten aan Nu.nl. "Een paar jaar geleden werd de documentaire The King - Jari Litmanen gemaakt, waaraan ik meewerkte. Toen zat alles vers in mijn hoofd en had ik zoiets van: de biografie moet er nu komen. Straks ben ik 65 jaar en herinner ik me niets meer."

Hoewel Litmanen tijdens zijn loopbaan veelvuldig werd geplaagd door blessures, benadrukt de nummer tien dat hij nog steeds topsporter is. "Ik wil ook fit zijn voor de demonstratiewedstrijden die ik nog speel, met bijvoorbeeld oud-voetballers van FC Barcelona, Ajax en Liverpool. Voetballen is het mooiste wat er is. De acties die ik bedenk, wil ik ook kunnen uitvoeren. Van andere oud-spelers hoor je soms dat ze bepaalde zaken die ze vroeger beheersten, niet meer kunnen doen. Als dat bij mij zo is, doe ik niet meer mee aan die wedstrijden."

Al te veel mijmeren over het verleden, doet Litmanen niet. Toch dwalen zijn gedachten soms af naar oude herinneringen. "Ik begreep dat de spelers van het huidige FC Barcelona er alles aan wilden doen om de Champions League te winnen, omdat ze de eerste club zouden worden die dat twee keer achtereen voor elkaar zou krijgen. Toen dacht ik: wij waren er in 1996 het dichtst bij. Die nederlaag na strafschoppen tegen Juventus is nog steeds een teleurstelling."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws