Rechtsgang FC Twente 'geen goed idee': "Boze reacties uit Enschede zijn vreemd"
FC Twente doet er niet verstandig aan het besluit van de licentiecommissie om de club naar de Jupiler League te degraderen aan te vechten. Dat zegt voetbaladvocaat Christian Visser zaterdag in gesprek met VoetbalPrimeur.
"Het is geen goed idee en ik denk dat ze kansloos zijn als ze de nakoming van het besluit in december vorderen", stelt Visser. FC Twente maakte vrijdag bekend naar de burgerrechter te stappen in de hoop dat de club voor de Eredivisie behouden blijft. De club eist een nakoming van het besluit van de licentiecommissie op 15 december 2015, waarin wordt gesteld dat FC Twente de licentie behoudt als het aan een aantal voorwaarden voldoet.
De Tukkers hebben daar ook aan voldaan, maar doordat er nieuwe belastende feiten op tafel zijn gekomen, heeft de commissie besloten de licentie op basis daarvan in te trekken. Door naar de rechter te stappen bestaat volgens Visser de kans dat ook de nieuwe licentie voor de Jupiler League wordt ingetrokken en dat de club uit het profvoetbal verdwijnt. Die licentie, voor de eerste divisie, had de KNVB volgens de reglementen namelijk helemaal niet hoeven geven.
"Je kunt het geven van die licentie de regels oprekken noemen, of zelfs tegen de regels in gaan. Maar dat heeft de KNVB allemaal gedaan ten behoeve van de toekomst van FC Twente", zegt Visser. "Het alternatief was dat FC Twente helemaal geen licentie meer zou hebben. Daarom zijn de boze reacties uit Enschede ook zo vreemd. De commissie zegt eigenlijk: je hebt het te bont gemaakt, maar we geven je nog een kans. De kritiek van nu op de KNVB is onterecht."
Tadic, Corona en Engelaar
Hoewel FC Twente dus aan de voorwaarden voldaan heeft, is de licentiecommissie sinds de vorige uitspraak tot de ontdekking gekomen dat er wéér documenten werden achtergehouden door de club. Visser: "Die waren van de transfers van Dusan Tadic, Jesús Corona en Orlando Engelaar. En dan is het een optelsom."
Bij de transfers van de drie spelers hadden spelersmakelaars invloed op de club waar de speler aan werd verkocht. En dat mag niet. FC Twente had die documenten in december met de commissie moeten delen, maar deed dat niet. Uiteindelijk werd de kwestie door Football Leaks openbaar gemaakt.
"In plaats van boos en verongelijkt te zijn, zou FC Twente er alles aan moeten doen om dit zoveel mogelijk te lijmen. Openheid van zaken geven, aan kunnen tonen dat de nieuwe bestuurders echt niets van die documenten afwisten. De tactiek van FC Twente is echter om de nakoming van de uitspraak in december te eisen. Ja, ze hebben aan die voorwaarden voldaan, maar er zijn weer heel nieuwe dingen op tafel gekomen. En dat is waar het nu om gaat."
Vrezen voor toekomst
Visser betwijfelt of de gang naar de burgerrechter een positieve uitkomst gaat hebben voor FC Twente. "Dat is moeilijk in te schatten, omdat we niet over alle informatie kunnen beschikken. En het is nog maar de vraag of de burgerrechter eigenlijk wel een oordeel kan vellen zolang er geen definitief besluit over de degradatie is. Maar ik vrees wel voor FC Twente. De KNVB heeft de licentie voor de Jupiler League teruggegeven terwijl dat niet hoefde. De kans bestaat dat als FC Twente dit aanvecht, die licentie ook ingetrokken wordt. En als voetballiefhebber zou ik dat ontzettend zonde vinden."
Voetbaladvocaat Christian Visser is op Twitter te volgen via @voetbaladvocaat