De Tien: meest waardevolle spelers op het EK

De Tien: meest waardevolle spelers op het EK

08-06-2016 10:10
8

Nog twee dagen tot de start van het EK. In Frankrijk staan er een hoop geweldenaars op het veld. Vandaag De Tien: meest waardevolle spelers op het EK. Van ieder land is maximaal één MVP uitgekozen.

De statistieken zijn op basis van competitiewedstrijden bij de clubs in het seizoen 2015/2016

1. Zlatan Ibrahimovic – Zweden (Paris Saint Germain 38 goals-13 assists)
De Zweedse topspits is ook dit seizoen weer ongekend goed bezig. Met 38 doelpunten en dertien assists voert hij de MVP-ranglijst aan. Zlatan is in staat om Zweden voor het eerst sinds 1992 weer tot de halve finale te laten komen. België, Italië en Ierland mogen alleen al vrezen voor Ibrahimovic.

2. Cristiano Ronaldo – Portugal (Real Madrid 35 goals-11 assists)
Anderhalve week geleden speelde hij nog met Real Madrid de Champions League-finale. Na even wat rust gepakt te hebben, moet hij er 14 juni tegen IJsland weer staan. Na het mislukte WK van 2014 zal Ronaldo gebrand zijn om zijn voeten te laten spreken.

3. Jamie Vardy – Engeland (Leicester City 24 goals-12 assists)
Het sprookje van Leicester City mag ook het sprookje van Jamie Vardy genoemd worden. Vardy speelde een paar jaar geleden nog op amateurniveau en komende week staat hij op het EK in Frankrijk. Om het jongensboek af te maken pakt hij met Engeland de titel. Dromen...

4. Robert Lewandowski – Polen (Bayern München 30 goals-2 assists)
De Poolse spits is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een onnavolgbare Torjäger in de Bundesliga. Tegen Nederland kwam Lewandowski nog niet helemaal uit die verf, maar hij is in staat om Polen voor het eerst naar de tweede ronde te schieten.

5. Mario Gomez – Duitsland (Besiktas 26 goals-5 assists)
De Duitse spits is na zijn succesvolle jaren bij VfB Stuttgart en Bayern München even uit beeld geraakt. Bij Besiktas heeft hij de smaak echter weer te pakken. Super Mario werd topscorer in Turkije en kan van grote waarde voor Duitsland zijn als het er echt op aankomt, want Gomez heeft maar één kans nodig.

6. Gareth Bale – Wales (Real Madrid 19 goals-10 assists)
De duurste speler aller tijden schoot Wales bijna in zijn eentje naar Frankrijk. Bale maakte zeven van de elf goals in de kwalificatiereeks namens Wales. Met Bale in huis, kan Wales verrassen en de groepsfase overleven.

7. Aritz Aduriz – Spanje (Athletic Bilbao 20 goals-6 assists)
Een verrassende naam in deze lijst, want de 35-jarige Bask mag in Frankrijk waarschijnlijk voor de laatste keer mee naar een eindronde. In de Spaanse competitie is Aduriz al jaren vaak trefzeker, maar in het Spaanse elftal is het nog aftasten. Een dark horse voor de topscorerstitel.

8. Romelu Lukaku – België (Everton 18 goals – 7 assists)
Met Lukaku heeft België een geweldige aanvaller in de selectie. Bij de Rode Duivels liet hij meteen van zich horen tegen Finland. Lukaku stond amper tien minuten in het veld en weerhield België met een doelpunt vlak voor tijd van een nederlaag (1-1). Op het EK zijn de verwachtingen van België hoog, maar dat mag ook wel met zo’n selectie.

9. Marc Janko – Oostenrijk (FC Basel 21 goals-2 assists)
In Nederland was Janko vaak trefzeker en bij FC Basel is daar geen verandering in gekomen. Bij Red Bull Salzburg scoorde hij 39 (!) goals in de competitie. De spits kwam tegen Nederland in actie, maar wist nog geen potten te breken. Met Janko in de spits zou Oostenrijk hoge ogen kunnen gooien.

10. Olivier Giroud – Frankrijk (Arsenal 16 goals-6 assists)
Frankrijk moet in eigen land de titel pakken. Dat is met deze selectie zeker geen gekke gedachte. De Franse fans zijn niet weg fan van Giroud, maar met hem in de punt van de aanval zullen er echter ongetwijfeld doelpunten gaan vallen. In de laatste twee interlands (tegen Kameroen en Schotland) scoorde de spits liefst drie keer.