Zwitserland op koers voor volgende ronde, Roemenië moet aan de bak

15-06-2016 19:49

Roemenië en Zwitserland hebben in Groep A de punten gedeeld. In een vermakelijk duel namen beide landen één helft het initiatief, waardoor het gelijkspel een logisch resultaat was (1-1).

De Roemenen verloren hun eerste duel in de slotfase van Frankrijk (2-1) en moesten daardoor winnen om uitzicht te houden op de volgende ronde van het EK. Die boodschap had de ploeg van bondscoach Anghel Iordanescu goed in de oren geknoopt, want vanaf het begin trok de ploeg ten aanval. Zwitserland, dat dankzij een 1-0 zege op Albanië met een buffer van drie punten aan het duel begon, deed dat op zijn beurt ook.

De aanvalsdrift van beide teams zorgde ervoor dat het publiek direct een leuke wedstrijd voorgeschoteld kreeg. Het was Zwitserland dat de eerste grote kansen van de wedstrijd kreeg. Haris Seferovic, die in het duel met Albanië al een handvol kansen om zeep hielp, kreeg in een tijdsbestek van vijftien minuten twee grote kansen, maar tweemaal ging zijn inzet naast.

Toen Roemenië na zeventien minuten het Zwitserse strafschopgebied binnendrong, kreeg het hulp van Stephan Lichtsteiner. De Juventus-verdediger trok amateuristisch aan het shirt van Alexandru Chipchiu, waarna de scheidsrechter niet anders kon doen dan de Roemenen een strafschop geven. Bogdan Stancu, die ook al vanaf de stip trefzeker was tegen Frankrijk, benutte het buitenkansje feilloos: 1-0.

Mehmedi
Vervolgens liet Cristian Sapunaru na om Roemenië op 2-0 te schieten, want zijn inzet van dichtbij spatte uiteen op de buitenkant van de paal. Aan de andere kant kopte Blerim Dzemaili van dichtbij net naast. Ook na rust bleef het aantrekkelijk om naar te kijken, met kansen over en weer. Eerst passeerde de Zwitserse verdediger Johann Djourou bijna zijn eigen doelman, terwijl Xherdan Shaqiri met een vrije trap gevaar stichtte.

Naarmate de tweede helft vorderde nam Zwitserland het initiatief over en dat leidde na een klein uur tot de gelijkmaker. De bal viel uit een hoekschop pardoes voor de voeten van Admir Mehmedi die met een daverende knal de gelijkmaker op het scorebord zette: 1-1. Beide ploegen gingen vervolgens nog wel op jacht naar de winst, maar namen tegelijkertijd niet al teveel risico meer.

Roemenië, dat nu één punt heeft, zal in de laatste groepswedstrijd moeten winnen van Albanië om nog kans te maken op de volgende ronde. Zwitserland staat er met vier punten een stuk beter voor, maar speelt nog wel tegen Frankrijk.