Tweede Ajax-kans? Andersen liet wel potentie zien, Zivkovic helemaal niet
Lucas Andersen en Richairo Zivkovic werden een jaar geleden door Ajax aan Willem II verhuurd om ervaring op te doen met het oog op hun toekomst in Amsterdam. Twaalf maanden later is het tweetal niet verder gekomen dan een plek in de selectie van Jong Ajax voor volgend seizoen. Hebben Andersen en Zivkovic zich in een jaar tijd genoeg ontwikkeld om een tweede kans te verdienen in het eerste elftal? VoetbalPrimeur bekijkt hun statistieken van afgelopen seizoen.
Lucas Andersen (21)
Andersen hield het - in tegenstelling tot Zivkovic - een jaar vol bij Willem II en was vooral tegen het einde van het seizoen en in de play-offs van doorslaggevende waarde. Waar hij bij Ajax vooral werd ingezet als middenvelder, speelde hij in Tilburg op de linkerflank: 26 duels was hij de linkeraanvaller, in de overige vier wedstrijden stond hij als ‘tien’, centrumspits of rechtsbuiten geposteerd. Zeker gezien het feit dat de moeizaam draaiende Tilburgers uiteindelijk tot in de play-offs tegen degradatie moesten strijden, zijn de cijfers van de Deen absoluut niet slecht.
Andersen gaf in de Eredivisie in totaal 706 passes, waarvan 78 procent aankwam. Iets minder dan de helft van de passes gaf hij achteruit, maar als de aanvaller de bal naar voren speelde, kwam er vrij vaak gevaar uit. Hij creëerde 46 kansen, gaf vier assists en scoorde zelf zes keer, waarvan één uit een directe vrije trap en vijf van binnen het strafschopgebied. 73 keer ging Andersen een dribbel aan en in bijna zestig procent van de gevallen slaagde hij erin de tegenstander te passeren. De Deense flankspeler schoot 29 keer richting doel en had een schotaccuraatheid van 58 procent. Vijftien van zijn pogingen kwamen van binnen de zestien, veertien van buiten.
Opvallend in de statistieken van Andersen is het aantal intercepties: 36, meer dan één per wedstrijd. Een hoog aantal voor een aanvaller, waaruit blijkt dat hij zijn verdedigende taken niet over het hoofd ziet. In de duels is Andersen veel sterker dan Zivkovic in diens rol als spits of rechtsbuiten: meer dan 55 procent van de duels wint de lichtvoetige Deen, tegenover 43 procent voor zijn Jong Ajax-collega.
Richairo Zivkovic (19)
Het verblijf van Zivkovic bij Willem II werd geen succes, want na een halfjaar keerde hij alweer terug om bij Jong Ajax te gaan spelen, met name omdat hij zich niet kon schikken in zijn rol als rechtsbuiten. We kijken alleen naar de Eredivisie-cijfers van Zivkovic bij Willem II, omdat dat eenmaal het niveau is waar hij ook bij Ajax op moet spelen. Sportief heeft Zivkovic héél weinig laten zien bij zijn huurclub, zo wijzen ook zijn cijfers uit. In zestien wedstrijden en iets minder dan duizend speelminuten gaf hij slechts 169 passes, waarvan maar 62 procent aankwam. Belangrijk kon hij nauwelijks zijn: hij creëerde slechts vijf kansen, scoorde twee keer en gaf één assist.
Zijn andere cijfers zijn nauwelijks beter: in zestien wedstrijden kwam hij slechts tot veertien schoten, waarvan acht op doel. Negen van zijn pogingen kwamen van binnen de zestien, vijf van buiten. Tien keer probeerde Zivkovic zijn tegenstander voorbij te dribbelen, maar hij slaagde daar maar in dertig procent van de gevallen in. Ook in duelkracht gaf hij niet thuis: zoals eerder vermeld won hij slechts 43 procent van zijn duels en in de lucht was hij nog teleurstellender: slechts 33,3 procent van de kopduels won hij.
Conclusie
Andersen heeft bij Willem II laten zien bij een degradatiekandidaat een goed niveau te kunnen halen. Bij hem is de potentie in zijn statistieken zichtbaar: in een ploeg met betere teamgenoten zal hij ook zijn percentages omhoog kunnen krijgen. Zivkovic heeft die potentie niet getoond. Die stelde op alle vlakken teleur tijdens zijn huurperiode in Tilburg en heeft met zijn spel bij Willem II op geen enkel vlak kunnen laten zien dat hij de stap naar het eerste van Ajax kan gaan maken.