Het transferbeleid van Overmars bij Ajax: vijf geslaagde en mislukte deals

30 juni 2016 om 14:15

Voor Marc Overmars ligt bij Ajax een nieuw contract tot medio 2021 te wachten. Sinds hij in de zomer van 2012 werd aangesteld in Amsterdam heeft de directeur spelersbeleid al veel deals gesloten.

AjaxPrimeur maakt de balans op na vier jaar Overmars. Hoe heeft de directeur gepresteerd op transfergebied? We kijken naar zijn vijf beste en slechtste transfers bij Ajax. Daarbij kijken we vooral naar directe versterkingen die Overmars bij Ajax heeft kunnen doen. Ook Riechedly Bazoer en Anwar El Ghazi staan op het lijstje met gehaalde spelers van de beleidsman, maar hebben eerst nog een paar jaar moeten rijpen in jongere elftallen, zoals bijvoorbeeld een Frenkie de Jong en Kasper Dolberg nu ook doen.

De vijf beste transfers

Amin Younes
Weinigen hadden van Amin Younes gehoord voordat hij zijn eerste stappen in Amsterdam zette. En aanvankelijk viel de Duitser ook helemaal niet op, maar gedurende het afgelopen seizoen werd hij sterker en belangrijker. Hij eindigde het jaar als dé uitblinker aan Amsterdamse zijde; een knappe transfer van Overmars.

Arek Milik
Arek Milik is nooit de onbetwiste eerste spits geweest, maar hij heeft zijn goals meegepakt en gaat Ajax deze zomer miljoenen opleveren bij een vertrek naar het buitenland. Milik zal daardoor een passant blijven in Amsterdam, maar dit is waar bedrijven als Ajax het ook voor doen: goedkoop inkopen, genieten van het succes en voor een veelvoud doorverkopen.

Christian Poulsen
Als je op je geld zit, dan zijn mannen als Christian Poulsen goud waard. De Deen kwam transfervrij naar Amsterdam, had een rijk verleden bij Juventus, Schalke 04 en Liverpool en bleek de onmisbare, ervaren schakel in de ploeg van Frank de Boer. Poulsen werd de speler waar alle jonge Ajacieden zich aan op konden trekken.

Niklas Moisander
Niklas Moisander kostte een duit, naar verluidt zo’n vier miljoen euro, maar groeide uit tot leider van de defensie van Ajax én aanvoerder. Het enige smetje: hij vertrok uiteindelijk transfervrij naar Sampdoria. Een doemscenario voor Overmars.

Mitchell Dijks
Het inzien van je eigen fouten maakt je ook een goede directeur. Ajax en Overmars hadden Mitchell Dijks gratis naar Willem II laten vertrekken, maar zagen hun misser in en haalden hem een jaar geleden terug. En Dijks werd een regelrechte hit, dé linksback van Ajax de komende jaren en een potentiële goudmijn voor Overmars.

De vijf slechtste transfers

Richairo Zivkovic
Het idee was zo goed: een van de meest talentvolle spitsen in de Eredivisie omvormen tot Ajax-speler en klaarstomen voor een grote entree in het eerste elftal. Maar nee, Zivkovic is in twee jaar tijd altijd wel ergens ontevreden over: zijn speelkansen bij Ajax, zijn rol bij Jong Ajax, zijn positie tijdens zijn huurperiode bij Willem II. Er lijkt te weinig naar de persoon te zijn gekeken en te veel naar het talent.

Yaya Sanogo
Yaya Sanogo, misschien wel de grootste miskoop van de eeuw bij Ajax. Sanogo heeft bewezen dat niet alles wat van Arsenal komt goed is. 'Yaya SaNoGoal' viel vooral op door zijn klunzigheid en de slungelige indruk die hij maakte.

Niki Zimling
Dé perfecte opvolger van routinier Christian Poulsen, dacht Overmars, maar die verwachting kwam niet uit. Overmars had het kunnen zien aankomen: in de twee seizoenen daarvoor kwam Zimling bij Mainz niet verder dan dertig competitiewedstrijden en ook in zijn laatste seizoen bij Club Brugge kwam hij nauwelijks in actie.

Lerin Duarte
Lerin Duarte was een leuke speler voor de subtop in de Eredivisie, maar had weinig te zoeken in de top. De middenvelder lijkt een paniekaankoop van Overmars te zijn geweest: op 31 augustus werd de deal tussen Heracles Almelo en Ajax beklonken. Duarte heeft het Ajax-niveau nooit kunnen nastreven en dat was voor velen geen verrassing.

John Heitinga
Het was nog niet eens zo’n gekke transfer. Ajax had ervaring nodig, John Heitinga was beschikbaar én Ajacied in hart en nieren. Maar de terugkeer van de routinier was een misser van jewelste. Twee invalbeurtjes kreeg hij in de Eredivisie, geen enkele basisplaats.