EK-gastheer krabbelt op: 'Hebben het imago van het Franse voetbal besmeurd'

EK-gastheer krabbelt op: 'Hebben het imago van het Franse voetbal besmeurd'

09-07-2016 22:52
1

Frankrijk sluit met het behalen van de EK-finale in eigen land definitief een zwarte bladzijde in zijn voetbalhistorie af. Les Bleus werden de afgelopen jaren regelmatig beschimpt door de eigen fans.

De populariteit van het Franse elftal daalde de afgelopen jaren naar het nulpunt. Dat begon in 2009 met de beruchte handsbal van Thierry Henry in de WK-kwalificatie tegen Ierland. Het dieptepunt was de spelersoproer tegen bondscoach Raymond Domenech en de daaropvolgende aftocht tijdens het WK 2010. Daarna volgden nog schandalen rond spelers als Frank Ribéry en Karim Benzema.

"We hebben fouten gemaakt en het imago van het Franse voetbal besmeurd", erkent Bacary Sagna tijdens de persconferentie in aanloop naar de finale tegen Portugal, geciteerd door de NOS. "We moesten terug naar de basis zodat het publiek weer van ons kon gaan houden. Nu willen we voor een glimlach zorgen op de gezichten van alle Fransen."

"We willen het verleden niet ongedaan maken, maar we hopen wel dat iedereen weer trots op ons kan zijn", stelt de verdediger, die bijval krijgt van zijn aanvoerder Hugo Lloris. "We zaten duidelijk in een crisis met het Franse voetbal. Het was niet makkelijk, maar stap voor stap zijn we eruit gekomen. Dat is de verdienste van de Franse bond, de spelers en de huidige technische staf."

Lloris roemt vooral de huidige bondscoach, Didier Deschamps. "Hij heeft ons bij elkaar gebracht. Ondanks een aantal issues heeft hij vertrouwen getoond in spelers. Hij is ervoor verantwoordelijk dat er nu een kalmte rond het team is."