Ajax krijgt vorm: de verwachte basis- en schaduwopstelling van Bosz

Ajax krijgt vorm: de verwachte basis- en schaduwopstelling van Bosz

Gepubliceerd: woensdag 13 juli 2016 om 17:00wo 13-07-2016 om 17:00

Met het nieuws dat Arek Milik deze zomer in Amsterdam blijft en Heiko Westermann hoogstwaarschijnlijk als ervaren verdediger naar de Arena komt, begint de selectie van Ajax voor volgend seizoen al vorm te krijgen. VoetbalPrimeur kijkt naar hoe de basis- en schaduwopstelling van trainer Peter Bosz zoals de selectie er nu voorstaat eruit kan gaan zien en waar Ajax zich nog kan versterken.

Met de slag om de arm dat de transferperiode nog lang duurt en in het voetbal er altijd nog wat kan gebeuren, lijkt Bosz zijn basiself al in te kunnen vullen. Wat betreft de poppetjes gaat er in vergelijking met vorig seizoen niet veel veranderen. De nieuwe spelers die zijn gekomen zijn geen directe versterkingen voor de basis of zijn als bankzitter gehaald. Op basis van de net begonnen voorbereiding lijkt de grootste verandering op de flanken plaats te gaan vinden. Vaclav Cerny, eind vorig seizoen al goed op dreef, is tot nu toe de enige van de basiself die boven zijn niveau kan uitstijgen en lijkt het vertrouwen van Bosz te hebben gewonnen, wat logischerwijs gevolgen heeft voor Anwar El Ghazi.

Op het middenveld kan ook een kleine aanpassing gaan plaatsvinden. Niet Nemanja Gudelj maar Riechedly Bazoer gaat met de punt naar achteren spelen en Gudelj meer naar voren om meer voetbal in het middenveld te brengen en de gevaarlijke Serviër, in zijn rol als meest rechtermiddenvelder, meer voor de goal te laten komen.

Kijkende naar de schaduwopstelling liggen de pijnpunten bij Ajax op drie posities: de rechtsbackpositie, de positie van verdedigende middenvelder en de linksbuitenpositie. Momenteel loopt Ricardo van Rhijn nog rond als reserve, maar hij vertrekt waarschijnlijk. Dat houdt Veltman als realistische vervanger over, maar hij is meer dan nodig in het centrum. Een back-up kan Ajax daar eventueel nog wel gebruiken.

Serero is de meest logische vervanger op de positie van verdedigende middenvelder, maar ook hij is op weg naar de uitgang bij Ajax. Daardoor kan er een plekje openvallen, al kan Bosz dat vrij eenvoudig oplossen door Gudelj terug te schuiven en Donny van de Beek of Daley Sinkgraven in te brengen. De derde positie waar wellicht nog een back-up nodig kan zijn, is die van linksbuiten. Daar kan Anwar El Ghazi. Lasse Schöne of Cerny natuurlijk uit de voeten, maar voor El Ghazi en Schöne geldt dat ze beiden beter uit de verf komen op de rechterflank.  Een speler die in zowel de basis- als de schaduwopstelling niet voorkomt is Richairo Zivkovic. Hij vecht voor zijn laatste kans bij Ajax, maar moet rekening houden met een rol als derde spits.

Westerman is de ideale back-up voor vrijwel iedere positie in de verdediging, maar zijn specialiteit ligt in het centrum. Samen met nieuweling Davinson Sanchez kan hij het alternatieve verdedigingsduo gaan vormen. Naast Diederik Boer maakt ook André Onana nog kans om als tweede doelman het seizoen in te gaan. Bosz heeft daar nog geen keuze over gemaakt.Ajax zou Ajax niet zijn als er ook een groot aantal talenten op de deur van het eerste elftal zou kloppen. Spelers die komend seizoen wel eens een steeds grotere rol in het eerste elftal van Ajax kunnen gaan spelen: Robert Muric (rechtsbuiten), Frenkie de Jong (middenvelder), Kasper Dolberg (spits), Django Warmerdam (verdediger/middenvelder), Matthijs de Ligt (centrale verdediger), Abdelhak Nouri (middenvelder) en Pelle Clement (aanvaller)

Hoe zou de basis- en schaduwopstelling van Ajax volgens jou eruit moeten zien? Reageer in de comments!

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Lees meer over: Eredivisie Ajax

Poll

Heeft Ajax nog versterking voor de basiself nodig?

Ja
80%
Nee
20%
(2329 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws