Transferperiode in Eredivisie: Ajax geeft meeste uit en boekt meeste winst

Transferperiode in Eredivisie: Ajax geeft meeste uit en boekt meeste winst

01-09-2016 10:00
23

De markt is gesloten en dus kunnen we de eerste conclusies over de afgelopen transferperiode in de Eredivisie trekken. Van de top-vier van vorig jaar waren Ajax, PSV en AZ het meest actief op de transfermarkt, met Feyenoord die als enige een bijzonder rustige transferzomer kende. VoetbalPrimeur zet de transferzomer van de top-vier clubs en de daarbijbehorende transfersommen op een rij.

PSV
Vooral wat betreft uitgaande transfers kende PSV een niet heel spannende transferzomer. De deal over Jeffrey Bruma met VfL Wolfsburg werd al in een vroeg stadium afgerond en in Daniel Schwaab had de club ook vrij snel een vervanger binnen. Het venijn zat 'm nog in de staart, met de komst van Bart Ramselaar, Siem de Jong en Olexandr Zinchenko.



Ajax
Bij Ajax gebeurde deze zomer het meest op transfergebied. De miljoenen stroomden binnen in Amsterdam met de verkoop van Arek Milik, Jasper Cillessen en Viktor Fischer en zelf kon het lang aardig de hand op de knip houden. Mateo Cassierra en Davinson Sánchez waren eerder al voor meer dan tien miljoen euro vastgelegd en de vervangers van Milik en Cillessen (Bertrand Traoré en Tim Krul) werden gehuurd. Met het échte kanon wachtte Ajax tot een dag voor de transfermarkt: Hakim Ziyech.



Feyenoord
Bij Feyenoord geen transfersoaps deze jaargang. De Rotterdammers beleefden een opvallend rustige transferperiode. De kern van de selectie werf volledig intact gehouden worden en werd aangevuld met Nicolai Jörgensen, Steven Berghuis en Brad Jones. Daardoor maakte Feyenoord wel een klein transferverlies van ruim drie miljoen euro, maar het behouden van de belangrijkste spelers was voor de club de grootste transferoverwinning.



AZ
AZ maakte een historische transferzomer door met de verkoop van Vincent Janssen aan Tottenham Hotspur. Op z'n AZ's kocht de club vervolgens vervanging in: Janssen werd opgevolgd door Wout Weghorst én Fred Friday en voor de laat vertrokken Markus Henriksen had de club alweer een opvolger klaarstaan: Iliass Bel Hassani. Omdat de transfers van Bel Hassani en Henriksen zo laat gesloten zijn, zijn daar nog geen exacte transfersommen van bekend.



Meeste winst
Ajax boekte deze zomer de meeste winst op de transfermarkt: de club verkocht voor ruim 55 miljoen euro en kocht voor iets meer dan 23 miljoen euro in. AZ volgt door de Janssen-deal met een winst van negentien miljoen euro. De inkomsten- en uitgavenkant zullen bij het bekend worden van de transfersommen van Henriksen (eerst gehuurd door Hull City) en Bel Hassani nog verder oplopen, wat de winst waarschijnlijk alleen maar groter zal maken. Door de verkoop van Ziyech en Felipe Gutierrez staat FC Twente op drie. De club zal door doorverkooppercentages en de financiële malaise echter weinig tot niets van dat geld kunnen gebruiken.



Duurste transfers
De grote deals kwamen dit jaar vooral uit Amsterdam. Arek Milik werd de duurst verkochte speler, op de voet gevolgd door Janssen. Cillessen staat op vier, achter Bruma. In de top-vijf duurste transfers is slechts één transfer náár een Nederlandse club te vinden: Hakim Ziyech verruilde FC Twente voor Ajax voor elf miljoen euro.



De transfersommen in dit artikel zijn ofwel door de clubs bekendgemaakt, ofwel uit de media vernomen.