Ajax billenknijpend naar zege in Griekenland, primeur voor rode Ziyech

15-09-2016 23:00
75

Ajax is net als Feyenoord met een overwinning aan de nieuwe Europa League-campagne begonnen. Met hangen en wurgen werd Panathinaikos met 1-2 verslagen.

De overwinning verdiende zéker niet de schoonheidsprijs, maar donderdagavond viel de uitslag eindelijk eens goed uit voor de Amsterdammers in Europa. Aanvankelijk zag het er daar niet naar uit. Ajax kreeg alle hoeken van het Griekse veld te zien en dat resulteerde al vroeg in een achterstand. Marcus Berg kreeg de bal voor zijn voeten na een fout van André Onana en scoorde net als in de WK-kwalificatiewedstrijd van Zweden tegen het Nederlands elftal.

Ajax bleef het lastig houden, maar naarmate de eerste helft vorderde voetbalde de ploeg van trainer Peter Bosz zich onder de druk uit. Nog voor rust kwamen de Amsterdammers op gelijke hoogte. Bertrand Traoré maakte in de korte hoek zijn eerste, bevrijdende doelpunt voor Ajax.

Na rust bleef Ajax allerminst de betere partij, maar had het wél de wind mee. Een penalty, gegeven na een overtreding op Mitchell Dijks, was niet besteed aan aanvoerder Davy Klaassen, maar Jaïro Riedewald was er als de kippen bij om de rebound binnen te tikken: 1-2. Het kwam er helemaal goed uit te zien toen Panathinaikos met tien man kwam te staan door een rode kaart voor Ivan Ivanov.

Ajax leek de wedstrijd simpel uit te kunnen spelen, maar bracht zichzelf in een lastig parket door een oliedomme actie van Hakim Ziyech. De zomeraanwinst kreeg twee keer – terecht – geel en werd voor het eerst in zijn carrière met rood van het veld gestuurd. In de slotfase was het alle hens aan dek voor Ajax, maar de Griekse gelijkmaker kwam er niet meer. Panathaikos eindigde bovendien met negen man door rood voor Wakaso.