Update: Amateurclubs weten niets van 'revolutionair pupillenplan' KNVB

19 september 2016 om 19:55

Het is crisis bij de KNVB en alsof dat nog niet genoeg is, wil de voetbalbond het Nederlandse pupillenvoetbal op de schop gooien. Een nieuwe revolutie kondigt zich aan volgens De Telegraaf.

Het heeft grote gevolgen voor alle Nederlandse prof- en amateurclubs. 'We gaan de grootste verandering in het amateurvoetbal sinds de jaren '70 realiseren', stelt de KNVB in een reactie aan de clubs. Op maandagavond begint een reeks informatiebijeenkomsten. Binnen no-time wil de KNVB alle plannen uitrollen voor 300.000 pupillen.

Vanaf komende zomer wordt op kleinere velden in kleinere partijspelen gespeeld. Partijen van twee tegen twee, vier tegen vier en vijf tegen vijf zijn geen uitzondering. De cultuurschok is nog niet doorgedrongen bij de miljoen leden van de bond, stelt de krant. Scheidsrechters zijn mogelijk niet meer nodig. De KNVB hoopt dat de spelertjes door de plannen meer balcontacten krijgen.

De plannen zijn naar verluidt tot stand gekomen na overleg met voetbalexperts uit binnen- en buitenland. De ouders en kinderen zelf zijn hierin volgens de KNVB ook gehoord, maar daarbij worden grote vraagtekens geplaatst. 'Binnen de opleidingen van Ajax, Feyenoord of PSV, de drie grootste voetbalacademies van Nederland, weten kinderen en ouders van niets', schrijft het dagblad. Er wordt gesproken van 'een overval'.

Update 10.10 uur: De KNVB heeft gereageerd op de ophef na het bericht uit De Telegraaf. Via woordvoerder Hans van Kastel brengt de bond nuance aan in het geheel. Volgens de KNVB zijn veel voorzitters van amateurclubs juist positief gestemd.

Update 19.55: Lang niet alle clubs zijn op de hoogte van de grote veranderingen die de KNVB voor ogen heeft in het pupillenvoetbal. "In formele zin hebben wij hierover nog niets vernomen van de KNVB", reageert onder meer Gert-Jan Pruijn, voorzitter van de Koninklijke HFC, tegen Metro. "En ik weet dat heel veel clubs uit de regio hier niets van weten. Dat is best opvallend te noemen."

Lees meer over:

Deel via