'Binnen twee weken hadden we 25.000 handtekeningen. Alles ging in sneltreinvaart'

5 oktober 2016 om 16:14

De discussie rond De Kuip woedt inmiddels al jaren. Het plan Red de Kuip wil de sloop van het stadion voorkomen, terwijl Feyenoord een nieuw stadion wel ziet zitten. Robin van Holst van Red de Kuip legt uit hoe zijn groep erin staat.

Inmiddels is er al een concreet plan voor een nieuw stadion: Feyenoord City. "Een nieuw stadion aan de Maas zou geweldig zijn", zegt Van Holst tegen VICE Sports. "Daar hoor je ons ook echt niet over klagen, zolang dat goed is voor Feyenoord en de Kuip behouden blijft. Als ze dat voor elkaar krijgen is dat allemaal prima. We staan er echt niet negatief tegenover. Een cool stadion als waardige opvolger van de Kuip, dat willen we ook. Maar onder de streep willen we wel het beste voor Feyenoord."

Toch denkt Van Holst niet dat Feyenoord City een goede oplossing is. "Ik denk dat het plan waar ze nu mee bezig zijn ook helemaal niet doorgaat. Het zou de gemeente vijfhonderd miljoen euro moeten gaan kosten terwijl ze maar een miljard in kas hebben. Je gaat toch als gemeente niet de helft van je geld in een stadion van Feyenoord steken? En daarbij, ze spelen al in de Kuip. Dat stadion voldoet na een verbouwing aan al hun eisen."

Dat de Feyenoord-aanhang het plan Red de Kuip wel ziet zitten is duidelijk. "We hebben een petitie gehouden onder de supporters en binnen twee weken hadden we 25.000 handtekeningen. Toen wisten we dat we goed zaten en gingen we ons plan verder uitwerken met professionals, zoals de ingenieur van de Erasmusbrug en de Markthal. Je moet natuurlijk wel een goed alternatief bieden als je je bek opentrekt", vindt Van Holst.

"De media pikte de uitkomst van de petitie op. Opeens begonnen kranten te bellen, wilden politieke partijen met ons praten. Alles ging in een sneltreinvaart. Toen heeft de Feyenoord-directie ons onder druk van de politiek uitgenodigd voor een gesprek. De directie had zoiets van: laten we ze voor de lol maar uitnodigen, dat zijn toch een stelletje amateurs. Ze hadden niet verwacht dat er een heel team achter stond van ingenieurs, architecten, economen. Dat het allemaal wel wat serieuzer was."