Spelen op 'rubber' kunstgras plotseling afgeraden: statement na uitzending

Spelen op 'rubber' kunstgras plotseling afgeraden: statement na uitzending

07-10-2016 18:02
2

Het kunstgras met rubberkorrels ligt zwaar onder vuur. De korrels van rubbergranulaat bevatten kankerverwekkende stoffen. Zelfs het RIVM, het volksgezondheidsinstituut dat eerder onderzoek deed naar de gezondheidsrisico's, gaat nu overstag.

Het RIVM laat op de site weten dat spelen op kunstgras dat is ingestrooid met deze korrels afgeraden wordt. Verder wordt het aantrekken van nieuwe kleren en douchen na het sporten op een dergelijk kunstgrasveld aanbevolen. Veel amateurclubs staan het spelen op velden dan wel de keeperstrainingen op de kunstgrasvelden niet meer toe na de commotie.

Het RIVM houdt voor dat er geen reden is om te stoppen met sporten op deze vorm van kunstgras. Het spelen op kunstgras, met de rubberkorrels, wordt in het statement van de RIVM dus wél afgeraden. "Naarmate de blootstelling groter is, is de kans op gezondheidsrisico's ook groter. Zoek de risico's niet op", laat Jan Roelfs van RIVM weten tegenover de NOS. Maar wat de risico's dan zijn, kan het RIVM niet zeggen.