Ricksen: 'Je wilt het liefst zo lang mogelijk uitstellen. Maar ik schaam me niet'

Ricksen: 'Je wilt het liefst zo lang mogelijk uitstellen. Maar ik schaam me niet'

08-11-2016 08:32
6

Fernando Ricksen wilde het gebruik van een rolstoel zo lang mogelijk uistellen. Bij zijn bezoek aan Cristiano Ronaldo verscheen hij wel in een rolstoel.

"Het gaat inderdaad wat moeizamer, vooral met lopen", zegt Ricksen tegen Metro. "Door voor de rolstoel te kiezen houd ik meer energie over voor andere dingen. Al was dat geen eenvoudige beslissing, zoals je begrijpt. Je wilt het liefst zo lang mogelijk uitstellen. Maar ik schaam me er absoluut niet voor."

Ricksen komt binnenkort met de documentaire Fernando Ricksen, The Final Battle. "Omdat ik ALS een gezicht wil geven, de buitenwereld wil laten zien wat deze ziekte is en wat het met je doet, is een docu natuurlijk een fantastisch podium. Daarom twijfelde ik niet toen ik deze zomer hiervoor werd benaderd."

Volgens Ricksen is de documentaire 'echt' bijzonder. "Naast dat ik enkele maanden op de voet word gevolgd, schuw ik niks. Laat ik echt alles zien. Niet alleen de mooie dingen, zoals mijn ontmoeting met Ronaldo, maar ook als het even wat minder met me gaat."

Betekent de titel van de docu dat de dood dichterbij is? "Dat niet. Ik probeer nog zoveel mogelijk te genieten. En blijf ik dingen ondernemen, ook al gaat dat steeds lastiger. Zo heb ik nog altijd veel meet & greets in Glasgow en bezoek ik nog regelmatig wedstrijden", aldus Ricksen die hoopt dat hij de eerste is die ALS overleeft. "Absoluut, door alle bekendheid rond ALS hoop ik dat er snel een medicijn komt dat afrekent met deze ziekte."